Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ad van der Staay: "Goed Spaans appelseizoen achter de rug"

Savasun: Appelteelt houdt vast personeel in zomer aan het werk



Tholen - Naast de 1.200 hectare vollegrondsgroententeelt heeft Savasun S.A. - onderdeel van de Staay Food Group -rond de pakhuizen nog bijna 50 hectare aan appelboomgaarden staan. De fruitteelt vormt een ideale opvulling in het zomerseizoen voor het vaste personeel.



Inmiddels is de pluk bijna gedaan en Ad van der Staay blikt tevreden terug op het seizoen. "De kilo's, maatvoering en kwaliteit waren dit jaar prima."


Ad van der Staay

Op het bedrijf in de Vilanova d´Escornalbou in de Noord-Spaanse provincie Tarragona worden de rassen Gala, Granny Smith, Red Delicious en Golden geteeld en in de winter wordt er Elstar aangeplant. "Dat gaat goed, maar je moet van de markt zijn als de Nederlandse appelen op de markt komen. Maar we zijn een week of vier eerder, dus dat gaat prima", vertelt Ad.





"De peren hebben we allemaal gerooid. De oogst van de Conference zat ons al in de weg als we druk waren met de Gala's en ook met de Gieser Wildeman-peren was het de laatste jaren niks meer."





Naast Nederland en België zijn ook Ierland en het Verenigd Koninkrijk goede afnemers van de Spaanse appelen. "Door de Russische boycot lopen we wel omzet mis. Rusland was geen verkeerde klant, zeker de dikke Gala's konden we er goed kwijt", vertelt Ad.



"Weet je, hoge prijzen kun je met appelen wel vergeten. Er staan zoveel appelen wereldwijd. Die kunnen bijna niet meer duur worden. Maar we hebben redelijke prijzen voor de appelen gehad en ik ben niet ontevreden. Het is de kunst om een uniforme kwaliteit te telen in de juiste maat. Zeker de maten boven de 70 leveren nog een beetje geld op."





Vollegrondsgroentenseizoen
In Tarragona teelt Savasun onder meer bloemkool, spinazie, (krul)andijvie, lollo rosso, lollo bionda, eikenbladsla (groen en rood), Chinese kool, venkel, boerenkool, selderij (voor de snijderij), peterselie (krul en blad), kroten, romanesco, groene bloemkool, bosuien, winter- en voorjaarsprei, bleekselderij, (wit en groen), tuinbonen, doperwten en spitskool. De groenten worden langs de hele kust geteeld.



"Het teeltplan is vergelijkbaar met vorig jaar. We zijn nu volop aan het planten. Zo'n 60 procent staat in de grond. De regen van de afgelopen dagen heeft het gewas alleen maar goed gedaan. We zijn natuurlijk altijd afhankelijk van het weer, maar als er geen weersextremen volgen, dan zijn we week 46 volop in productie", besluit Ad.

Voor meer informatie:
Ad van der Staay
Savasun S.A.
Finca Mas Damia S/N
43311 Vilanova Déscornalbou
Spanje
T +34 9 77 83 74 32
F +34 9 77 83 70 94
bianca@savasun.es
www.savasun.es