Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Starfruit biedt nieuwe meloenenverpakking onder merk Cebon

"Tekorten Braziliaanse Galia verwacht dit seizoen"

Tholen - Exotenleverancier Starfruit importeert sinds dit jaar meloenen rechtstreeks uit Brazilië. Eline Vergauwen vertelt dat ze een divers aanbod hebben van verschillende rassen. "De Braziliaanse meloenen worden dit seizoen voor het eerst vermarkt in een nieuwe verpakking onder het merk Cebon. De huidige leverancier waar we mee werken verscheept meer dan 200 containers meloenen per week. Daarnaast zijn er nog enkele leveranciers met een kleiner aantal volume." Starfruit biedt de volgende meloenen: Galia, Cantaloupe, Gele meloen, Groene meloen en Watermeloen Seedless.



Voor meeste rassen stabiele markt
Chiquita is sinds dit jaar gestopt met de import van Braziliaanse meloenen en Starfruit heeft deze activiteiten overgenomen. "Wij bieden dezelfde meloenen van dezelfde leverancier met dezelfde kwaliteit, maar onder een nieuwe verpakking." De marktsituatie verschilt van meloen tot meloen. "Er zijn momenteel meerdere volumes onderweg en voor de meeste variëteiten is de markt stabiel. Naar Galia was dit seizoen al vroeg vraag, omdat Spanje vervroegd stopte met leveren. Hierdoor lagen de prijzen hoog. Ondertussen is Israël ook al op de markt met deze variëteit en dat zorgt ervoor dat de prijs van Braziliaanse Galia onder druk komt te staan."



Tekort aan Galia
Alhoewel de binnenlandse vraag in Brazilië naar meloenen goed is, blijft er ruimte voor export naar Europa. Eline merkt op: "Er is wel een kleine verschuiving te zien in variëteiten. Zo is er van de watermeloen Quetzali meer vraag op de interne markt, waardoor er vooral seedless watermeloenen naar Europa worden verscheept." Ze geeft aan dat er dit seizoen voldoende volumes worden verwacht uit Brazilië. "Enkel in Galia worden mogelijke tekorten verwacht. Niet alle gevraagde volumes worden namelijk verscheept. Momenteel zijn er al amper volumes beschikbaar voor de vrije markt." Het tekort aan Galia-meloenen in Brazilië heeft te maken met het feit dat de productiviteit lager ligt door een tekort aan water. Eline legt uit: "De laatste drie jaar zijn er problemen met een tekort aan regenwater. Dit zorgt voor onvoldoende water in de irrigatie-bronnen. De verlaging van het grondwaterpeil heeft zoutconcentratie in het water tot gevolg en daarom kan dit niet worden gebruikt voor irrigatie."



De meloenen zijn bij Starfruit verkrijgbaar in diverse verpakkingen. "Opvallend is dat de vraag naar speciale verpakkingen, zoals in net of met handvatten, bij de retail toeneemt. Daar spelen wij natuurlijk op in", besluit Eline. Naast de verpakking van het merk Cebon biedt Starfruit ook meloenen aan in neutrale kartons van dezelfde Braziliaanse leverancier.

Cebon-merk
Starfruit valt onder Group A. de Witte. De groep heeft twee merken, namelijk Cibel en Cebon. Sinds 2015 wordt het Cebon-assortiment telkens uitgebreid. Momenteel worden mango's, avocado's en meloenen onder Cebon verpakt en in toekomst ook ananassen en andere producten. "Het kenmerk van Cebon-producten is dat deze allemaal van topkwaliteit zijn. We werken alleen samen met de beste leveranciers en de controle op zowel interne als externe kwaliteit is streng."

Voor meer informatie:
Eline Vergauwen
Starfruit
Werkhuizenkaai 112
1000 Brussel - België
0032/(0)471.39.57.34
eline@starfruit.be
www.star-fruit.eu