Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavische exporteurs positief na opheffen embargo

Dit jaar 100.000 ton fruit van Moldavië naar Rusland

Moldavische landbouwproducenten zijn van plan tegen het eind van het jaar ongeveer 100.000 ton fruit, waarvan voornamelijk appelen ter waarde van meer dan €75,6 miljoen aan Russische markten te leveren.

Yuri Plopa, voorzitter van de Vereniging van Moldavische Telers NORD FRUCT reageerde op het besluit van Rosselkhoznadzor om de importrestricties op Moldavisch fruit op te heffen: "Moldavische fruitproducenten gaan nu verder met hun onderhandelingen met Russische ketens. Volgens onze voorspelling zal Moldavië tegen het eind van 2015 zo'n 100.000 ton fruit naar Rusland kunnen versturen ter waarde van €75,6 miljoen. In 2013 werd er 180.000-200.000 ton ter waarde van €149 miljoen geïmporteerd. In 2014 werd er, vanwege de restricties op Moldavische landbouwproducten, ongeveer 300.000 ton aan producten naar Rusland verzonden", aldus Plopa.

De grootste retailketens die in Rusland actief zijn, bevestigden hun interesse in het hervatten van de aankoop van Moldavische appelen, pruimen en druiven. Vooral handelsnetwerk Perekrestok is van plan fruit uit Moldavië te kopen. Het wil vooral de import van Moldavische appelen, druiven en pruimen hervatten. Omdat Moldavisch fruit traditioneel goedkoper is dan fruit uit concurrerende landen, hebben kopers op die manier mooi de kans vers fruit tegen redelijke prijzen in te kopen. Het aankoopvolume hangt af van de uiteindelijke prijs en kwaliteit.

Het Franse Auchan heeft ook laten weten bereid te zijn fruit uit Moldavië te importeren. De import zou naar haar mening de prijzen in Moskouse winkels verlagen. "Door een samenwerking met Moldavische producenten kan de keten haar assortiment uitbreiden, wat de gezonde prijsconcurrentie tussen leveranciers verbetert en uiteindelijk de kosten voor de klanten verlaagt", aldus de directeur externe communicatie voor Auchan Rusland, Maria Kurnosov.

Vanaf 21 september stond Rosselkhoznadzor de levering van een breed assortiment fruit uit Moldavië toe, onder de garantie van het Nationaal Agentschap voor Voedselveiligheid van de Republiek Moldavië. Hierdoor ontvingen ongeveer 46 Moldavische bedrijven toestemming om appelen, (kwee)peren, abrikozen, kersen, perziken, nectarines, pruimen en sleedoornen naar Rusland te exporteren.

Ter opfrissing van het geheugen: de import van Moldavisch fruit werd op 21 juli 2014 beperkt door Rosselkhoznadzor, omdat de Russische kwaliteitswetgeving niet werd nageleefd. In een aantal partijen Moldavische landbouwproducten werden namelijk larven van de malacosoma americanum gevonden, die het fruit beïnvloedden.

Source: mskagency.ru
Publicatiedatum: