Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Eenvoudige manier om druiven zoeter te maken
De rijpingsgraad van Australische druiven houdt de gemoederen binnen de druivensector al jaren bezig. Een oplossing hiervoor zou weleens eenvoudiger kunnen zijn dan gedacht. Richard Lomman, voorzitter van de Australian Table Grape Association, ATGA, legt uit dat in plaats van druiven te testen uit het middelste deel van de tros, de druiven aan het uiteinde van de tros getest kunnen worden, waardoor de hele tros zoeter smaakt.
Het idee om druiven aan het uiteinde van de druiventros te testen werd geïntroduceerd door het Ministerie in Victoria in samenwerking met de ATGA met de bedoeling om de zoetheid en kwaliteit van druiven op de markt te verbeteren. Hoewel de ATGA pas na een eerste seizoen exacte cijfers zal kunnen geven, is Lomman er van overtuigd dat een hoop verspilling, binnen de retail en bij de productie, voorkomen kan worden als telers deze nieuwe methode gaan toepassen.
De ATGA heeft actie ondernomen en telers en retailers voorgelicht over de juiste rijpingsgraad waarop de druivenpluk plaats dient te vinden. "We hebben problemen met vroege druiven uit de regio's Emerald en Sunrraysia waardoor ook de export nadelig beïnvloed wordt. Als we de normen voor de rijpingsgraad in onze exportprotocollen opnemen, zou dit een hele verbetering betekenen."
Lomman geeft aan dat retailbranche steeds meer openstaat voor dit idee en dat het de sector tegemoet wil komen. "Wanneer kleine verlagingen in de specificaties voor pitloze witte druiven toegestaan zouden worden, zou dit veel uitmaken voor de zoetheid," legt Lomman uit. Wanneer de retail bijvoorbeeld het suikergehalte verlaagd van 16 naar 15, uit het midden van de tros, dan zitten we met een probleem. Als ze dit echter doen uit het achterste deel van de tros, is het fruit waarschijnlijk wel geschikt voor de verkoop."