Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Han Fleuren: "Klein is het nieuwe groot"

Junami bewijst dat er ook voor kleinere appelen een markt is

Han Fleuren is eigenaar van Boomkwekerij Fleuren in Baarlo. Vlak voor zijn vertrek naar de Oekraïne om aldaar een presentatie te geven over de toekomst van de fruitmarkt, sprak Inova Fruit met hem.

Boomkwekerij Fleuren is al betrokken bij de productie van Junami bomen vanaf het eerste uur. In 2001 zijn ze gestart met een aantal pilotbedrijven. Hij was geïnteresseerd in het concept van Inova Fruit, omdat hij voor elk type smaakprofiel een appel wilde produceren. Zo kon hij alle smaken bedienen. "Junami is gewoon goed. Hij springt er qua smaak niet uit, maar is fris en stabiel van smaak. Ik eet zelf veel Junami."

Hij vertelt dat Junami een zeer interessante appel is, omdat er een trend in de markt lijkt te ontstaat naar kleinere appels, met name in Engeland. "Klein is het nieuwe groot. De kleine maten leveren DAAR het meeste op", zegt Han Fleuren. Bij een vierkantsverwaarding komt Junami gunstig uit, legt hij vervolgens uit. "Vierkantsverwaarding is een standaard begrip: Iedereen wil het liefst de biefstuk, maar wat doe je met de rest van de koe. Je moet ook proberen de huid te verkopen. Degene die het best kan verwaarden, is het beste uit." Volgens Han Fleuren is Junami het bewijs dat er ook voor kleinere appelen een markt is.

Han Fleuren is gevraagd om een lezing te geven over de toekomst van de fruitteelt. Hij heeft geleerd om als boomkweker altijd vooruit te kijken. Noviteiten komen namelijk pas na 2 jaar bij een fruitteler terecht en na nog eens 5 jaar hangt er pas nieuw fruit aan de bomen. Hij kijkt met zijn bedrijf ook over grenzen heen: Moldavië, Azerbeidzjaan, India, China, New Zeeland en Australië. Want overal zijn andere wensen in de markt met betrekking tot bijvoorbeeld uiterlijk en smaak.

Volgens Han Fleuren zijn er met moderne technieken enorme slagen in de fruitteelt te maken. Hij noemt een aantal voorbeelden, zoals het autonoom rijden. Dit geeft de fruitteler meer tijd voor andere dingen. Het is ook al mogelijk om bomen te scannen met drones, om eerder te kunnen detecteren of er ziektes zijn. Of nieuwe technieken om bomen te taggen, zodat je kunt zien hoeveel een boom produceert of optimaal kunt bemesten. Han heeft het over plukken met robot. Over telen met ledverlichting bij groenten. "Dat gebeurt al in Dubai, waarbij teelt in een torenflat of als het donker is, onder gecontroleerde omstandigheden plaatsvindt. "Wie weet kan dit straks ook met fruitboompjes. Kortom, er zijn nog voldoende uitdagingen in de sector."

Bron: Nieuwsbrief Inova Fruit
Publicatiedatum: