Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank trekker herstructurering glasgroentensector

Tholen- De Rabobank gaat zich binnen de nieuwgevormde coalitie overheid-bank-telersverenigingen vooral focussen op de herstructurering van de sector. "Dat past bij onze rol als bank."

De nieuwe coalitie heeft vijf onderwerpen vastgesteld om de tuinbouwsector vooruit te helpen. De Rabobank is trekker in de herstructurering, bevestigt een woordvoerder. "Het is voor de telersverenigingen passend om te focussen op de verbetering van de afzetstructuur. De overheid is sterk in de infrastructuur, logistiek en de wet- en regelgeving. Bij onze rol als bank past dat we de trekker zijn van de herstructurering." De bank heeft Rob van den Ende aangesteld als projectdirecteur Glastuinbouw. Hij wordt verantwoordelijk voor het faciliteren van de gewenste herstructurering. Van der Ende was eerder regiodirecteur Zuid bij de bank.

Betrokken
"Als bank zijn we sowieso bij de sector betrokken omdat veel telers bij de Rabobank bankieren", verklaart de woordvoerder de deelname van de Rabobank aan de hervorming van de sector. "De telersverenigingen nemen het voortouw, maar zij hebben overheid en banken nodig. Dan zijn wij ook bereid onze verantwoordelijkheid te nemen. Wij geloven dat we gezamenlijk stappen kunnen zetten om tot een toekomstbestendige glastuinbouw te komen."

Kosten
De operationele kosten worden gedragen door alle betrokken partijen. De projectkosten worden per plan vastgesteld en verdeeld. Bij de Rabobank zijn daarvoor middelen beschikbaar – ook voor de herstructurering in de sector. "Met de plannen en met de herstructurering helpen we ondernemers en de sector om tot herstel te komen. Er zijn situaties waarin we constateren dat er op de langere termijn geen toekomst meer is. Dan moet je zo'n bedrijf zorgvuldig beëindigen. Door stoppers en ontwikkelaars aan elkaar te koppelen, kun je ontwikkelingen laten plaatsvinden die voor de sector als geheel goed zijn."

Concrete herstructureringsplannen zijn er nog niet. "Daarmee gaan we nu van start." De cruciale verandering is volgens de bank de collectieve aanpak van de partijen. "Nu zit soms de ene partij op de andere te wachten. De wetgever wil de wet bijvoorbeeld wel aanpassen, maar profiteren alle telers daar gezamenlijk van? Hoe werken ze samen de goede kant op? Hetzelfde speelt in de herstructurering, in de ruimtelijke ordening. Met ondernemers, bank en overheid kan dat lukken. Al die partijen hebben zich nu gecommitteerd aan deze beweging."

Lees hier meer over de vorming van de coalitie.

Lees hier meer over de rol van de coalitie en de federatie