Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Luc Bels, Bels-Best: "Inzet op export"

"Perenconsumptie binnenland opmerkelijk lager, prijs hoger"

Tholen - In de Belgische media werd gisteren geroepen dat de Belg geen peren meer eet. Volgens Luc Bels van Bels Best is dit wat overdreven verwoord. "Natuurlijk missen we de peren-hype van vorig jaar wel. We voelen dat de afzet in de binnenlandse markt is gedaald. De consumptie ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is opmerkelijk lager. Als het om de binnenlandse consumptie gaat, zouden we nog best zo'n hype kunnen gebruiken, inclusief de vele media-aandacht."

Prijs dubbele van vorig jaar

Een andere oorzaak voor de grote volumes die in 2014 in België werden verkocht, was de lagere prijs. "Een bijkomend voordeel voor de goede verkoop toen was dat we peren verkochten aan een middenprijs van rond de 20, 22 cent. Nu is dat 40 tot 45 cent. Dat scheelt toch veel." De stemming in de markt is licht positief. "Toch mogen we niet vergeten dat de Rusland-ban er nog altijd is. Die 600 hectare die vorig jaar niet is geoogst, is er dit jaar wel." Ondanks de Rusland-ban zijn er dit jaar toch weer wat Belgische exporteurs aanwezig op de World Food Moscow. "Natuurlijk hoopte men dat de ban dit jaar zou worden opgeheven, maar dat was helaas niet het geval. Toch is het dan belangrijk om de contacten te blijven houden. Natuurlijk hopen we dat er nog een opening komt in de toekomst, maar daar hebben we totaal geen vat op. Dat weet alleen Poetin."



Export
Het binnenland is niet onbelangrijk als afnemer, maar zo'n 70% van de Belgische peren wordt geëxporteerd naar diverse landen. "Vorig jaar hebben we samen met Nederland veel ingezet op de Conference-campagne in Duitsland. Hierdoor merkten we zeker een exportstijging naar dit jaar. Een andere vrij nieuwe exportmarkt is Canada. "Dat komt ook stilaan op gang. Volgende week zullen de eerste containers weer vertrekken. Het zijn allemaal kleine beetjes naar nieuwe markten, maar op het einde van de rit kan dat toch een mooi verhaal worden."

Samen met zijn broer Marc runt Luc het fruitbedrijf Bels-Best met een areaal van zo'n 80 hectare. "We zijn zelf ook druk aan de pluk momenteel. In de perenoogst zitten we al over de helft en lopen een week tot 14 dagen voor op Nederland. Eind deze week proberen we de Conference binnen te hebben. De oogst ziet er mooi uit, de kalibers zijn goed en de kwaliteit is top. Normaal gezien moet het een prima seizoen worden."

Voor meer informatie:
Luc Bels
Bels-Best Fruit NV
Brustem-Dorp 8
3800 Sint-Truiden - België
+32 0495-549750
+32 011-692689
lucbels@gmail.com