Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Brazilië: houdbaarheid papaja met 7 dagen verlengd
Braziliaanse onderzoekers hebben een methode gevonden om de houdbaarheid van papaja's onder kamertemperatuur met 4 tot 7 dagen te verlengen.
De groep wetenschappers deed experimenten met chitosanoplossingen van verschillende gewichten (150 en 300 kilodalton). De oplossingen bestonden uit 5 gram chitosanpoeder vermengd met azijnzuur (een liter van 0,5mol/l). Nadat de bestanddelen vijf uur magnetisch door elkaar werden geroerd en werden gecentrifugeerd, werden hele papaja's per stuk vijf minuten in de oplossing ondergedompeld, waarna de oplossing met een steriele staaf werd verwijderd. Op deze manier bedroeg de hoeveelheid chitosan per oppervlakte-eenheid zo'n 10g/m2. Na de behandeling werd het fruit 20 dagen opgeslagen onder kamertemperatuur.
Tijdens de opslag werden zowel van behandelde als onbehandelde papaja's de niveaus mesofiele bacteriën, gisten en schimmels gemonitord.
De resultaten toonden aan dat een chitosanoplossing van 150 kDa het meest geschikt is voor het bewaren van papaja's. Na tien dagen was de Log (CFU/g) voor mesofiele bacteriën 1,3 en voor gisten en schimmels 2. Behandeling met de oplossing kan de houdbaarheid van papaja's onder kamertemperatuur met 4 tot 7 dagen verlengen.
De papaja is het meest populaire fruit in Brazilië, dat met een kwart van de wereldwijde productie leidt in de teel van de vrucht. Net als voor andere tropische producten zijn opslagmogelijkheden beperkt, zodat het fruit snel achteruitgaat en er vaak rotting optreedt. In 93% van de gevallen waarin fruit verloren gaat, zijn microbiologische ziekteverwekkers de oorzaak.
Bron: Guilherme L. Dotto, Mery L.G. Vieira, Luiz A.A. Pinto, 'Use of chitosan solutions for the microbiological shelf life extension of papaya fruits during storage at room temperature', November 2015, LWT - Food Science and Technology, Vol. 64, pag. 126-130. Contact: Guilherme L. Dotto Environmental Processes Laboratory (LAPAM), Chemical Engineering Department, Federal University of Santa Maria-UFSM Santa Maria, RS, Brazil Phone: +55 55 3220 8000. Email: guilherme_dotto@yahoo.com.br