"The Greenery heeft de weg omhoog weer gevonden"
"De introductie van het SAP-systeem heeft zeker de nodige impact gehad. Wij - en onze klanten - moesten echt met het systeem leren werken. Nu zijn we anderhalf jaar ermee aan de slag en plukken we er de vruchten van. We zien dat we het proces veel meer onder controle hebben. Zeggen we dat een lading om 14.00 uur aan het dock staat, dan weten klanten gegarandeerd dat die er ook staat. Het gebeurt dat klanten nu bij ons kopen omdat ze zeker weten dat het product op de afgesproken tijd klaarstaat", vertelt Gerard.
Nanne van Baar, Gerard van Loon en Léon Duijvesteijn
"Het systeem is minder vrijblijvend geworden, maar een bepaalde zakelijkheid is niet verkeerd. Natuurlijk moeten er een hoop zaken verbeterd worden, maar daar werken we hard aan. We zien nu precies waar de kosten in de keten liggen en daar kunnen we op sturen", beaamt Nanne. "En de telers voeren nu hun prognose, daadwerkelijke aanvoer en transport in één systeem in. En zij zien natuurlijk ook graag dat we kosten besparen." Ook in het laden af-tuin heeft The Greenery stappen gezet. "Naast het laden af tuin, wordt er nu ook af tuin geveild. Dat heeft bij aubergines gezorgd van een stijging van 7 naar 50% van de klokverkoop en bij paprika's van 7 naar 35%. Tien jaar geleden dachten we dat we niet zonder onze loodsen konden. Nu laten we alleen naar de DC's komen wat er gecrossdockt moet worden. En het kost niets meer om een volle vrachtwagen te verkopen dan een pallet", vertelt Léon.
Noodzakelijke ingreep
"Hoe pijnlijk de reorganisatie ook was, we waren er wel met zijn allen overtuigd dat het een noodzakelijke ingreep was. Zoiets heeft even tijd nodig om zich te settelen, maar het huidige team heeft een gigantische teamspirit om er wat moois van te maken. Ook worden er nu weer jonge collega's aangenomen en dat zorgt weer voor fris bloed door de organisatie. Ook is The Greenery met nieuwbouw bezig en ook dat zorgt voor een boost. We kunnen weer wat op gaan bouwen", vertelt Léon. Gerard voegt toe dat ook de platte organisatiestructuur zijn voordelen biedt. "De dagelijkse leiding ligt nu bij mannen als Wim van der Wiel en Steven Martina, die met hun poten in de klei hebben gestaan. Dat versnelt zeker het besluitvormingsproces."
Léon verwacht in de glasgroenten een lichte groei. Voor de paddenstoelen en vollegrondsgroenten verwacht Nanne komend jaar een stabiel areaal. In het zachtfruit wordt sowieso een groei verwacht en bij het hardfruit werkt men aan behoud van het huidige volume. Een nieuwe trend is om het product van kleinere telers te bundelen. "Dit doen we al jaren met asperges, maar die clustervorming hebben we nu ook met een tiental kleinere Zeeuwse hardfruittelers opgepakt, die het product gaan bundelen bij FPZ. Onder regie van Daaf Bakker kunnen we zo het aanbod bundelen tot een grote partij om ook de grote retailklanten te bedienen", vertelt Gerard.
Veelvoud aan acquisitiegesprekken
"Ik voer nu een veelvoud aan acquisitiegesprekken met potentiële telers van de afgelopen jaren. Ze melden zich soms zelf aan. Dat was de afgelopen twee jaar toch wel anders Of dat er daadwerkelijk toe leidt dat telers overstappen is een tweede, maar de interesse is aanwezig", vertelt Leon. Uiteindelijk is het ons doel als teamleider sourcing om te groeien in telers en klanten. We moeten een bepaald volume achter ons hebben staan, anders wordt het een lastig verhaal. Maar er is nieuw elan binnen de organisatie. The Greenery blijft een fantastisch bedrijf en we hebben de opgaande lijn weer te pakken. Dat geluid mogen we, naast al die negativiteit van de laatste jaren, ook wel eens laten horen!"
Voor meer informatie:
The Greenery
Nanne van Baar
Gerard van Loon
Léon Duijvesteijn
www.thegreenery.com