Zilte oogst op AGF-Detail
Zeewier wordt al heel lang gebruikt als stabilisatie- en verdikkingsmiddel in verschillende producten (zoals chocomel, tandpasta's, sauzen, crèmes). In de voeding is zeewier verder in Nederland eigenlijk alleen bekend van het (Japanse) zeewier bij de sushi. Met Zilte Oogst brengt het Spennekot Streekproducten nu de eerste producten met zeewier uit de Oosterschelde op de markt. De productlijn bestaat uit mayonaise, azijn, mosterd, zeezout, bouillon, chutney, tapenade en een pastasaus. Daarnaast wordt er ook puur gedroogd zeewier aangeboden: Zeeuws bessenwier in een handig strooimolentje.
Zeewier bevat veel mineralen en vitaminen, het heeft een zilte smaak, maar weinig natrium. Dat maakt zeewier tot een perfecte smaakmaker en zoutvervanger. De zeewier gebruikt in de producten is afkomstig uit de Oosterschelde, een van de schoonste wateren van Europa. Vanzelfsprekend zijn alle producten verder puur natuur en geproduceerd zonder gebruik te maken van kunstmatige toevoegingen. Met deze Zilte Oogst productlijn wordt een nieuwe dimensie toegevoegd aan de Nederlandse keuken: koken met Zeeuws zeewier.
"Zeewier is de groente van de toekomst. Wanneer in 2050 de wereldbevolking is toegenomen tot 9 miljard mensen hebben wij bij ongewijzigde consumptiepatronen en landbouwmethoden twee aardbollen nodig om ons te voorzien van voedsel, water en energie. Kortom, we moeten wereldwijd de agroproductie verdubbelen, maar natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van natuur, biodiversiteit en milieu. De vraag is: kan dat? Het antwoord is in principe 'ja', mits we ons richten op economisch rendabele alternatieven, die ook duurzaam zijn. Zeewier biedt die mogelijkheid: het bevat alle gezonde voedingsstoffen die nodig zijn. Het is lekker en er is op zee voldoende ruimte om het te verbouwen", aldus Marieke Brown van de stichting Zeewierwijzer.
www.yourwell.nl