Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Musgrave rondt verkoop Britse tak af

Intermarché gaat stoppen in Servië

Auchan doet afstand van Arcimbo
Volgens Lepoint.fr heeft Auchan aangekondigd om afstand te doen van zijn Arcimbo-winkel. De winkel was in de omgeving van Parijs geopend in 2013 en volgde een click & collect-format voor versproducten. Volgens Auchan bleek Arcimbo geen levensvatbaar economisch model te bieden.

Overnamebod op Tesco Korea bijna afgerond
Een groep geleid door MBK Partners heeft bijna een overeenkomst gesloten om de Koreaanse tak van Tesco over te nemen voor bijna $6 miljard (€5,34 miljard) inclusief schulden. Experts zien dit als de grootste private-equity overeenkomst van het land. De groep, waar onder andere het nationale pensioenfonds van Zuid-Korea deel van uitmaakt, verkreeg onlangs exclusieve onderhandelingsrechten om Tesco's Homeplus-ketens over te nemen. Vertegenwoordigers van Tesco en MBK zijn in Hong Kong om de laatste details van de overeenkomst af te ronden, volgens een bron die anoniem wenste te blijven. (Bloomberg)

Woolworths Zuid-Afrika benoemt nieuwe CEO
Woolworths heeft Zyda Rylands als zijn nieuwe CEO aangewezen. "Zyda zal verantwoordelijk zijn voor de gehele levensmiddelen- en kledingsector in Zuid-Afrika en de rest van Afrika," aldus een statement van de winkelketen. "Deze verandering brengt stabiliteit voor de groepsstructuur, doordat alle business units zoals Woolworths Zuid-Afrika, David Jones en Country Road Group samen met de functie van COO, CFO en secretaris zo beantwoorden aan groeps-CEO Ian Moir. (bdlive.co.za)

The Fresh Market benoemt directeur en CEO
De raad van bestuur van The Fresh Market, een groeiende gespecialiseerde winkelketen, heeft retailveteraan Richard Anicetti benoemd tot directeur en CEO van het bedrijf. Ook zal hij deelnemen aan de raad van bestuur. Oprichter bestuursvoorzitter Ray Berry zei blij te zijn dat Richard Anicetti zich als CEO bij The Fresh Market voegt. Rick Anicetti heeft eerder hoge leidinggevende functies bekleed bij Hannaford en Delhaize. (The Fresh Market)

Indonesië: Alfamart heeft robuuste groei in eerste halfjaar
Alfamart heeft een sterke omzet en winst gedraaid in het eerste halfjaar door middel van voortdurende investering in nieuwe vestigingen. De totale omzet steeg met 16,2% tot US$1,6 miljard (€1,42 miljard). Dit komt overeen met de bruto winstgroei van 15,7% tot US$78,8 miljoen (€70,18 miljoen), ondanks de snelle winkelinvesteringen. Alfamart gaf aan 601 nieuwe locaties in deze periode verkregen te hebben, verspreid over de merken Lawson, Alfa Midi, Alfamart en Dan+Dan. Met een netwerk van in totaal 11.295 winkels blijft Alfamart net voor op de grootste concurrent Indomaret, die 11.057 vestigingen heeft. (igd.com)

Musgrave rondt verkoop af van Britse tak aan Booker
De Musgrave Group heeft aangegeven dat het bezig is om de verkoop van zijn Britse tak aan Booker af te ronden, nadat er toestemming is gegeven door de Britse mededingingsautoriteit. In een verklaring via zijn website gaf deze instantie aan dat de verwachte acquisitie is goedgekeurd. (esmmagazine.com)

Intermarché gaat stoppen in Servië 
Intermarché gaat zijn negen Interex-vestigingen in Servië sluiten. Intermarché is al weggegaan uit Kosovo en Bosnië in 2014. De supermarktketen wacht nu de toestemming af van de mededingingsautoriteiten om de Servische winkels over te dragen aan de lokale retailer Aman. Intermarché zal zich nu voornamelijk richten op West-Europa, met Polen als enige Centraal-Europese markt. (igd.com)

Omzet Costco Wholesale van augustus daalt
Costco Wholesale heeft voor de maand augustus een daling van 1% in de netto omzet aangegeven. De vergelijkende omzet nam af met 2%, hoewel deze 5% steeg als de negatieve effecten van de prijsdeflatie van brandstof en vreemde valuta buiten beschouwing worden gelaten. Het bedrijf behaalde een netto omzet van $8,7 miljard (€7,75 miljard), wat 1% minder is van de $8,8 miljard (€7,84 miljard) in dezelfde maand het jaar ervoor. De totale vergelijkende omzet voor de maand augustus daalde met 2%, wat zich uitte in een 1% toename van de vergelijkende omzet in de VS en een 11% afname in de internationale vergelijkende omzet. Als ook hier de negatieve effecten van de brandstofprijzendeflatie en vreemde valuta niet meegerekend worden, was er sprake van een totale vergelijkende omzetgroei van 5%, met 5% in de VS en 7% toename internationaal. Gedurende het vierde kwartaal steeg de netto omzet van Costco echter met 1% tot $35,0 miljard (€31,1 miljard) van $34,8 miljard (€30,99 miljard) jaar-op-jaar. De totale vergelijkende omzet van het bedrijf voor het kwartaal nam af met 1%, met 2% groei in de VS en 9% afname wereldwijd. (nasdaq.com)

Auchan meldt globaal 'veerkrachtig' halfjaar

Auchan heeft een omzettoename van 3,4% tot €26,9 miljard voor het eerste halfjaar van 2015 (+2,0% bij een constante wisselkoers). De Franse afdeling blijft echter een zorgenpost met een omzet die daalde met 2,9% in de thuismarkt. Auchan maakte verder melding van een daling in omzet van 3,2% bij zijn hypermarkten en van 2,7% bij zijn supermarkten. Ondanks een algemene daling in omzet van 4,4% heeft Auchan een groei behaald in Spanje en verbetering gezien in Portugal. De afname in Italië was verwacht, wegens veranderingen in het zakenmodel van Auchan om klantenverwachtingen beter tegemoet te komen. De omzet was gedaald in Centraal- en Oost-Europa met 6,4% qua Euro's, maar gestegen met 10,6% qua lokale valuta. Volgens Auchan had de devaluatie van de roebel een belangrijke impact. De Centraal- en Oost-Europese regio wordt steeds belangrijker voor Auchan. Er is hier €302 miljoen in het eerste halfjaar geïnvesteerd tegen de €171 miljoen in dezelfde periode in 2014. Verder meldde Auchan een omzetgroei van 28.6% in Azië (+7.0% bij een constante wisselkoers). De Chinese operatie Sun Art had een omzettoename van 5,4% voor het eerste halfjaar. (igd.com)

Walmart heropent 5 vestigingen wegens klacht vakbond
Walmart heeft aangegeven dat het vijf vestigingen in de VS gaat heropenen, waarvan de sluiting leidde tot een officiële klacht van de vakbond bij de National Labor Relations Board. De winkels zullen heropenen tegen het einde van october of vroeg in november. Walmart zal ontslagen werknemers aanmoedigen hun oude baan weer op te pakken. Walmart claimt dat de sluitingen, die meer dan 2.000 werknemers troffen, plaats hadden gevonden wegens loodgieterswerk en andere reparaties. De officiële klacht is nog steeds in behandeling. Volgens de vakbond heeft Walmart een winkel in Californië gesloten omdat de werknemers zich organiseerden voor een beter loon en een betere arbeidsovereenkomst. De andere vier vestigingen zouden dan gesloten zijn om deze sluiting te maskeren. Walmart heeft deze beschuldigingen ontkend. (nytimes.com)

Askme introduceert een hyper-lokaal online boodschappenplatform

Askme heeft officieel zijn online boodschappenplatform geopend in de omgeving van Delhi. Het bedrijf wil over de komende vier tot zes maanden het format lanceren in de 27 grootste steden van India. Het team achter het bedrijf heeft met succes offline winkeliers overgehaald om hun assortiment via het platform van Askme online aan te bieden. (dnaindia.com)

Lenta verkrijgt drie nieuwe winkels en drie stukken land

Lenta, een van de grootste retailketens in Rusland, heeft een verkoopovereenkomst gesloten me de O'Key-groep om drie nieuwe winkels en drie stukken land over te nemen. De drie overgenomen winkels worden gerenoveerd tot hypermarkten volgens het Lenta Standard-format. (retail-business-review.com)
Groei in de dubbele cijfers voor Yonghui
Yonghui leverde een robuuste prestatie in het eerste halfjaar met een omzetgroei van 17,7% tot RMB 20,8 miljard (€2,91 miljard). De netto winst steeg met 16,3% tot RMB 527 miljoen (€73,84 miljoen). Dit werd verklaard door de toegenomen winstmarges en het treffen van kostenbesparende maatregelen die in deze periode werden toegepast. De samenwerking tussen Yonghui en de in geheel Azië opererende retailer Dairy Farm levert voordelen zoals nieuwe distributiekanalen en de kans om meer kwalitatief hoogwaardige producten te verkopen. (igd.com)

Chinese Renrenle: winstgerichte strategie werkt

De omzet voor Renrenle daalde met 6% tot RMB 5,9 miljard (€830 miljard), terwijl de bruto winst steeg met 63,3% tot RMB 71,3 miljoen (€9,99 miljoen). De netto winst schoot omhoog met 282,3% tot RMB 25,2 miljoen (€3,53 miljard) vergeleken met de verliezen vorig jaar. De toegenomen winst werd verklaard door het sluiten van slecht presterende vestigingen, een strakkere controle van de kosten en een nadruk op categoriemanagement. (igd.com)

El Corte Inglés meldt 2,6% omzetgroei in 2014
De Spaanse retailer El Corte Inglés heeft aangegeven een omzetgroei van 2,6% tot €14,6 miljard bereikt te hebben. De retailer, die in de afgelopen 12 maanden had geïnvesteerd in zijn assortiment, behaalde een bruto winst van €826 miljoen voor deze periode, wat een toename is van 14,5% vergeleken met het jaar ervoor. (esmmagazine.com)

7-Eleven houdt meer dan 100 winkels in leven
De door schandalen geplaagde winkelketen 7-Eleven komt zijn franchisenemers tegemoet, terwijl de crisis zich verdiept over de systematische loonfraude, de doofpot en het gebrekkige zakenmodel. In een bericht aan franchisenemers gaf de CEO van 7-Eleven aan dat het bedrijf inkomensondersteuning zou verlenen aan alle vestigingen die minder dan $310.000 (€193.000) aan inkomsten genereren. Dat betekent het drievoudige van de grens die de keten aanvankelijk aanhield van $120.000 (€74.800) of minder. Documenten tonen dat 138 vestigingen $300.000 (€187.000) of minder verdienden in het jaar tot 30 juni 2015. (smh.com.au)

VS: rechter dringt bij A&P aan op hogere ontslagvergoeding
De rechter van de federale faillissementsrechtbank heeft bij A&P aangedrongen om de ontslagvergoeding te verhogen naar 52%, in plaats van de 25% die door het bedrijf tot 50% werd verhoogd. De rechter gaf ook aan dat de ontslagen werknemers zouden moeten kwalificeren voor een toegevoegde ontslagvergoeding van 10% over de 52%, afhankelijk van de uitkomst van de verkoop van vestigingen en andere issues. (supermarketnews.com)

Interessante artikelen over retail:

Er is maar een Britse supermarkt die een Afrikaanse miljardair zou kunnen kopen
Klik hier om het artikel te lezen.


Hy-Vee recyclet fruit en groente die het niet kan verkopen

Klik hier om het artikel te lezen.


De toekomst van Whole Foods

Klik hier om het artikel te lezen.

Publicatiedatum: