SanLucar: sinaasappelconsumptie momenteel nog beperkt
Stephan Rötzer, directeur van de SanLucar Group
Voor het huidige seizoen 2014/15 heeft de USDA een wereldwijde afname van de sinaasappelproductie met circa 7,3 procent geprognosticeerd. Stephan Rötzer is een deskundige op het gebied van citrus: "Als we het over het Europese seizoen hebben, dan moeten we het seizoen in twee delen opsplitsen. In het begin, op een vroeg moment in het seizoen, bevond de oogst zich nog op een normaal niveau. Dit moment in het seizoen was het enige moment waarop de sinaasappelen alleen in kleinere kalibers verkrijgbaar waren. Afgezien daarvan waren de condities uiterst tevredenstellend. "
"In de tweede helft van het seizoen waren vervolgens de hoge temperaturen in de teeltgebieden doorslaggevend voor de gedaalde oogst", zegt Stephan. Volgens USDA zullen de Europese sinaasappelproducenten aan het einde van het seizoen circa 13,6 procent minder sinaasappelen geproduceerd hebben dan een jaar geleden. "De temperaturen in dit jaar hebben een extreem negatieve uitwerking gehad op de bloesem van de sinaasappelbomen. Dat leidde snel tot kwaliteitsverliezen en kleinere productiehoeveelheden." Uit het te kleine aanbod op de markt resulteren dan ook de gestegen sinaasappelprijzen.
De USDA deelt mee dat wereldwijd alleen de Afrikaanse productie op normaal niveau verloopt. "De omstandigheden in Afrika zijn anders", beschrijft Stephan de situatie. "In Zuid-Afrika is het seizoen vanwege sterke regenval iets later van start gegaan. Afgezien daarvan komen alle sinaasappelrassen waarmee SanLucar werkt in goede kwaliteit en uitstekende toestand in Europa aan."
Voor meer informatie:
Sonia Gabarda
SanLucar Fruit S.L.
Serra Llarga 24, Puzol,Valencia (Spain)
Tel: +34 96 142 40 40 - 2410
sonia.gabarda@sanlucar.com
www.sanlucar.com