Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
minder Pink Lady; Jazz, Modi en Kanzi gelijke oogst

VOG: Vertrouwen in de appelmarkt hersteld

Na een moeizame start is het afgelopen seizoen toch beter afgerond dan men verwachtte. Voor alle appelen zijn kopers gevonden. Zelfs de laatste voorraad Golden Delicious is nu op. De Tiroler VOG-groep is tevreden dat zij de recordoogst van 2014 heeft weten te verhandelen. De oogst van 2014 leverde zo'n 600.000 ton appelen op: bijna 130.000 ton meer dan in het vorige seizoen. 

Gedurende een groot gedeelte van het seizoen waren de appelprijzen niet kostendekkend. De grote volumes en de uitstekende opslagmogelijkheden hebben de lage verkoopprijzen deels gecompenseerd, hoewel dit niet voor alle rassen geldt. Golden Delicious had het meest te lijden vanwege de overvloedige aanvoer en slechte marktvraag. De prijzen van 'club' appelen en biologische producten bleven echter stabiel en ondervonden nauwelijks nadeel van de slechte markt. Telers zullen met gemengde gevoelens terugkijken op dit seizoen waar men kwalitatief goede appelen onder de kostprijs per kilo moest verkopen.

Vooruitzichten voor de komende appeloogst
Tijdens het Prognofruit Congres, dat begin augustus plaatsvond in Merano, werden de eerste ramingen voor het komende seizoen gepresenteerd. De oogst zal naar verwachting zeer goed zijn, met een geraamd volume van 11,9 miljoen ton. Dit is echter 5% onder het geoogste volume van 2014. Polen, Europa's grootste appelproducent, zal de recordoogst van vorig naar verwachting wel weten te evenaren met 3,75 miljoen ton.

VOG-directeur, Gerhard Dichgans, vertelt dat men het aanstaande appelseizoen met hernieuwd vertrouwen tegemoet ziet. Niet in de laatste plaats omdat Polen veel mogelijkheden heeft om haar recordopbrengst af te zetten. Polen profiteert immers het meest van de EU-subsidies, die beschikbaar gesteld zijn en die het mogelijk maken dat enkele honderdduizenden tonnen aan liefdadigheidsinstellingen kunnen worden geschonken. Ook de verwerkende industrie heeft behoefte aan grote volumes voor de productie van vruchtensap en is bereid hiervoor meer te betalen dan vorige herfst.

De Poolse exportsector heeft bovendien laten zien dat ze uitstekend in staat is om nieuwe afzetmarkten aan te boren.

Met uitzondering van Polen lijkt de appelproductie in West-Europa beter in balans te zijn dan in 2014 het geval was. In Duitsland, Nederland en België is er sprake van een tekort aan appelen. Waarschijnlijk zal na de oogst het negatieve cijfer van Italië, -5%, ook nog verder naar beneden bijgesteld worden. Frankrijk ziet als enige land haar opbrengst met 8% stijgen, nadat het een matige oogst had in 2014.

Wanneer de nieuwe oogst appelen op de markt komt, zijn de voorraden van vorig seizoen uitgeput. Ook de import vanuit het zuidelijk halfrond is zeer beperkt gebleven. Vanwege de gunstige prijzen is de appelconsumptie fors toegenomen. Daarbij komt volgens Dichgans ook nog de gunstige wisselkoers van de euro en dollar. Vorig seizoen nam de Europese appelexport met 17% toe ten opzichte van het jaar daarvoor en bedroeg deze 1.450.000 ton. Met name de vraag vanuit het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika nam toe: een trend die zich de komende maanden mogelijk zal voortzetten.

Voor de 16 coöperaties van de VOG-groep ziet de oogst van 2015 er vooralsnog veelbelovend uit met een geschat volume dat naar verwachting 12% onder het recordvolume van 2014 uit zal komen. De volumes Royal Gala zullen waarschijnlijk kleiner zijn dan die van vorig jaar. Ook de ramingen voor Fuji, Golden Delicious en Red Delicious laten lichte dalingen zien (tussen de 8% tot 13%). De volumes Granny Smith en Breaburn, die vorige herfst nog recordhoogtes bereikten, zullen sterk verminderd zijn.

De Pink Lady-oogst zal naar verwachting kleiner uitvallen. De volumes Jazz, Modi en Kanzi zullen op het niveau van vorig seizoen blijven. Tot slot zal dit najaar de langverwachte eerste oogst Envy-appelen op de markt komen.

Het VOG-consortium hoopt een goed seizoen tegemoet te zien met kleinere volumes dan in 2014 maar een goede maatvoering. De augustusstormen hebben een einde gebracht aan een periode van droog en heet weer. De huidige lagere temperaturen bieden goede vooruitzichten voor de kwaliteit van de appelen.

Tijdens het oogstseizoen dit najaar zal de Marlene appel volop gepromoot worden ter gelegenheid van haar twintigste 'verjaardag'.
"We onderschatten de externe factoren die onze markt bedreigen zeker niet, maar zien als consortium de toekomst met herwonnen vertrouwen tegemoet," aldus Dichgans.

Voor meer informatie:Sabine OberhollenzerVOG Tel +39-0471-256722 Email: sabine.oberhollenzer@vog.it
Publicatiedatum: