Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We moeten richting Rusland op korte termijn niet veel verandering verwachten"

Belgische AGF-sector wacht op doorbraken in de VS en Brazilië

Tholen - Na de Russische boycot van vorig jaar gingen veel Europese exporteurs op zoek naar nieuwe markten. Ook dit jaar zal deze zoektocht weer verder gaan. Veerle Van der Sypt van Fresh Trade Belgium geeft aan dat ze zich weer ten volle gaan inzetten om de export van groenten en fruit te bevorderen. "Het zoeken en verbeteren van nieuwe én al bestaande afzetkanalen staat hoog op de agenda. In eerste instantie gaat het momenteel om appelen en peren omdat deze zich, zeker naar verdere bestemmingen, beter lenen dan andere groenten of fruit."

India en Canada
"Een voorbeeld van een hernieuwde markt is India, die er vorig jaar weer terug is bijgekomen. Ook dit jaar willen we daar de contacten verder uitbouwen en we hopen dat de volumes zullen aanzwengelen." Een andere markt is Canada. "Vorig jaar is de export van peren naar Canada voorzichtig van start gegaan met kleine volumes. Meerdere exporteurs zijn bezig om daar nu verder zaken te ontwikkelen, dus dat ziet er rooskleurig uit."



De VS en Brazilië

Andere bestemmingen die nog in de pijplijn zitten zijn onder meer de Verenigde Staten en Brazilië. "Het dossier naar de VS is hangend. Verleden jaar rond deze tijd dachten we een doorbraak te hebben, maar er was sprake van een politiek oponthoud. Ook dit jaar verwacht ik nog geen export naar de VS. We zijn met een gezamenlijk dossier met een achttal Europese landen. Van die landen hebben Italië en Frankrijk al toegang voor appelen en/of peren. Zij zijn akkoord gegaan met het pre-clearance-system, waarbij Amerikaanse controles bij de producten in het land van herkomst worden georganiseerd. Daar hangt natuurlijk wel een kostprijs aan en daarom twijfelen andere landen, zoals wij, aan dit systeem. Aangezien Italië en Frankrijk akkoord zijn gegaan, wordt het voor ons wel moeilijker." Als het gaat om Brazilië heeft Veerle goede hoop. "Nederland is daar al binnen met peren. Onze veilingen hebben sterk ingezet op de uitwerking van een dossier dat dit jaar werd ingediend. Het is nog wachten op antwoord van de Brazilianen en naar eind dit jaar toe verwachten we eindelijk een doorbraak. Onder voorbehoud natuurlijk, maar we zitten in de goede richting."

Binnen de EU

Er wordt zowel binnen als buiten de EU gekeken naar afzetmarkten. "Ook binnen de EU is er nog voldoende potentieel om groenten en fruit af te zetten. Verre bestemmingen zijn meer risicovol en het kost ook meer tijd om het volume op te bouwen. Daarom wordt voor peren ook ingezet op Duitsland. Ons buurland willen we ook niet uit het oog verliezen."

Overheid

De Belgische overheid neemt veel initiatieven om de export te stimuleren. "Sinds vorig jaar is er een nog betere coördinatie vanuit de overheid op exportgebied. Naar aanleiding van de Rusland-crisis is de samenwerking tussen instanties als de ambassades, het FAVV, buitenlandse handel en de promotiediensten geïntensifieerd. Er zijn ook initiatieven zoals handelsmissies en het concept Food.be. Dit is bedoeld om de volledige Belgische voedingssector te promoten. De eerstvolgende missies gaat door in Canada in oktober en voor het voorjaar 2016 is een missie gepland naar Indonesië waar potentieel zit voor hardfruit en verwerkte AGF-producten. Met VLAM hebben we dan weer de meer sectorgerichte acties en contactdagen."

Rusland
Rusland is en blijft een belangrijke uitdaging. "Toch moeten we richting die markt op korte termijn niet veel verandering verwachten en de weg die we vorig jaar zijn ingeslagen verder uitwerken. Het ziet er namelijk niet uit dat de boycot snel wordt opgeheven. Ook de lage koers van de roebel heeft een belangrijk impact op het aankoopgedrag van de Russische consument. Ondanks alles is het vorig jaar nog vrij goed gelopen, tegen de verwachtingen in." Van 15 t/m 17 september zal de World Food Moscow weer plaatsvinden. "Er hebben zich toch nog zeven exporteurs aangemeld als standhouder. Zij vinden het toch belangrijk de reeds bestaande contacten te onderhouden. Daarnaast zullen er ook bedrijven uit andere landen aanwezig zijn op die beurs en zit er mogelijk nog potentieel."

Voor meer informatie:
Veerle Van der Sypt
Fresh Trade Belgium
Sint-Annaplein 3 - 9290 Berlare
T +32 (0)9 339 12 52
F +32 (0)9 339 12 51
E freshtradebelgium@fvphouse.be
w www.freshtradebelgium.be