Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

China: dure bessen leiden tot plunderingen

Duizenden mensen hebben wekenlang bessen geplunderd in het noordwesten van China in en rondom Goldmud. De voornaamste reden voor de plunderingen is gelegen in het feit dat bessen goed zijn voor de gezondheid, maar onbetaalbaar op de markt. De plunderaars brachten volgens Chinese media schade toe aan land, bezittingen en het milieu. 

Mannen en vrouwen, jong en oud, komen in de vroege ochtend op honderden motorfietsen en scooters met plastic manden om het fruit te plukken. Daarbij worden hekken en poorten rondom de velden vernield. Een bewaker probeerde om de velden te beschermen, maar werd in zijn rug gestoken. Een ander had verwondingen aan zijn hand en arm, zo meldt de Beijing Times. De tenten waarin de bewakers wonen, zijn verbrand en de huizen van de mensen die eigenaar zijn van de velden, zijn volledig vernield.

De bessen rijpen in augustus en september en worden geprezen om hun rijkdom aan anthocyanidinen, een krachtige antioxidant, met een niveau hoger dan dat van blauwe bessen. De vraag naar dit fruit is hoog.

De prijs steeg in vier jaar 800%, aldus het rapport. Volgens de South China Morning Post betaalt de consument op de markt 112 tot 140 euro per kg. Na verwerking tot gedroogde bessen varieert de prijs van net onder de 140 euro tot een paar honderd euro.

Vorige week werden meer dan 400 politiemensen ingezet om een wegversperring op te zetten. Tweeëntwintig mensen werden vastgehouden, maar het illegaal plukken ging gewoon door, aldus het rapport.
Publicatiedatum: