Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Productie in 20 jaar verdubbeld

Centraal-Kongo vraagt steun voor afzet ananas

De ananas doet het erg goed in de provincie Centraal-Kongo (voordien Beneden-Congo). In 20 jaar tijd is de productie bijna verdubbeld, meldt Business & Finances. Maar de ananastelers hebben het lastig om hun producten te transporteren naar plaatsen waar er veel consumenten zijn of waar de ananas kan worden verwerkt. Modeste Mbadu Kinsasa is een landbouwkundig ingenieur en ananasteler in Kinzao Mvuete: "De Afrikaanse ananas doet het niet zo goed op de exportmarkten maar misschien biedt ons dat juist de kans om de lokale en regionale markten te ontwikkelen", denkt Modeste. In Centraal-Kongo wordt al veel ananas geteeld voor de provincie zelf en voor Kinshasa.



Het is goed denkbaar dat er ter plaatse een verwerkende industrie groeit op voorwaarde dat de Congolese ministers van Landbouw en KMO's ondersteuning geven, zoals in buurlanden gebeurt. In Oeganda bijvoorbeeld stimuleert het bedrijf Britannia Allied Industries de ananasproductie om sappen te kunnen produceren voor afnemers in Rwanda, Kenia en de Europese Unie. In Burundi wordt ananas graag geteeld omdat het technisch mogelijk is om heel het jaar door te oogsten.

Ingenieur Modeste denkt dat het de moeite loont om de ananassector in Centraal-Kongo te ontwikkelen en de productie te vergroten. Mogelijk kan het interessant zijn om in te spelen op bepaalde niches. Grote ananasproducenten in Afrika zijn momenteel landen als Nigeria en Kenia.

Volgens de FAO werd in 2007 bijna 19 miljoen ton aan ananassen geproduceerd. Het grootste deel van de productie situeert zich in Aziƫ en Latijns Amerika. Die laatste regio verwerkt zelf weinig ananas maar exporteert wel veel producten naar de EU en de VS.

Nog steeds volgens Modeste is het noodzakelijk om in Centraal-Kongo variƫteiten te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen parasieten en die geschikter zijn om te transporteren.

Bron: Congo Forum

Publicatiedatum: