Volgens Juan Carlos Arbulu, een onderzoeker aan de Universiteit van Piura (UDEP), heeft de ontwikkeling van pitloze druiven grote voordelen opgeleverd voor de regio.
Hij zegt dat de regio daardoor protocollen kreeg voor het planten, veredelen en oogsten van de vruchten voor export. Ook zegt hij dat men hierdoor minder eenheden stikstof, fosfaat en kalium hoefden te gebruiken, en beter voor het milieu konden zorgen.
"Dit type druif werd al geteeld in Ica en andere regio's in Peru, maar nog niet in een technisch veeleisend klimaat als dat van Piura. De opgedane ervaring heeft bedrijven gestimuleerd ook te planten in Chulucanas, Sullana en de regio Lambayeque," zo zegt hij verder.
De onderzoeker zegt dat door de druif te ontwikkelen en toegang te krijgen tot de internationale markt, het productiegebied is uitgebreid van 10 hectare tot 270 hectare met pitloze soorten.
Juan Carlos benadrukt dat deze toename in teeltoppervlak grotere economische voordelen heeft opgeleverd. Hij stelt ook dat de productie van pitloze druiven lucratiever is geweest dan van druiven met pit.
Bovendien, zo zegt hij, heeft het telen van pitloze druiven meer banen opgeleverd per hectare, met een hoger percentage aan vrouwelijke arbeidskrachten. "Er is meer werk voor de inwoners van de regio's, en meer bedrijven zijn gaan investeren in pitloze consumptiedruiven voor de export."
Bron: larepublica.pe