Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In Nederland meer aardappelen 'verzopen' dan in België

Aardappelprijzen teruggezakt naar normaal niveau

Tholen - Het grootste deel van de aardappelen zit nog in de grond. Volgens Bart Nemegheer van de Aardappelhoeve zijn ze in Belgiƫ qua hoeveelheid regen nog wel gespaard gebleven in vergelijking met Nederland. "In Nederland is de situatie erger. Er is veel verzopen. Wat gaat er straks met die aardappelen gebeuren? Het gaat pas duidelijk worden wat de schade is als ze straks achter de planken liggen."

Prijzen naar normaal niveau

Hij geeft aan dat de marktsituatie nog vrij rustig is. "Vraag en aanbod zijn in evenwicht. Ik doe zelf geen export, maar hoor dat er wel interesse is vanuit andere bestemmingen. Prijzen zijn teruggezakt naar een normaal niveau. Voor industrieaardappelen wordt 125 tot 150 euro per ton gegeven. De vastkokende zijn iets duurder. Dit heeft ook te maken met het feit dat veel Franse telers van vastkokend zijn omgeschakeld naar industrie. Zij wilden dit jaar liever vaste contracten met prijsafspraken op voorhand." Bart geeft aan dat hierdoor het aandeel aardappelen lager zal zijn dit jaar. "Ook door de droogte zal er minder zijn. Voor de aardappel zie ik dus wel kansen voor mooie prijzen voor de goede partijen."

Het echte volume moet nog komen. "De industrie doet het heel rustig. Alles is achteruitgeschoven. De oude oogst is volledig 'opgewerkt'. Ze zijn nu nog bezig in de vroege aardappelen. Straks komen de rassen zoals Bintje. De laatste weken zijn ze de aardappelen door de regen wat bijgegroeid. Wat de gevolgen zijn van de overvloedige regen in Nederland, is nog een groot vraagteken."

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt - Belgiƫ
T: +32-477 291784
F: +32- 514 09501
www.deaardappelhoeve.be
bart@deaardappelhoeve.be