Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bama: door invoering voorverpakte druiven bederf van 15 naar 1%

Gemiddeld gooien Noren jaarlijks 46,3 kilo voeding per persoon weg. Volgens voedingsdeskundigen beschadigt het gebruik van onjuiste of ondeugdelijke verpakkingsmaterialen de levensmiddelen of verkort het de houdbaarheid. 

Hoewel sommigen de indruk hebben dat alle verpakkingen milieu-onvriendelijk zijn, is dit niet het geval. Zonder verpakkingsmateriaal wordt veel meer voedsel weggegooid, vertelt Kari Naeringslivets, van het Packaging Optimization Committee, (NOK).

Zij illustreert haar punt met de druivenafzet van Bama in Noorwegen. In het verleden werden druiven vooral in bulk verkocht, waarbij zo'n 10% tot 15% van het fruit bedierf. Na het invoeren van een punnets werd het bederf aanzienlijk teruggebracht naar 1 tot 2%.

Ook met met kersen wist men dit resultaat te bereiken. Na het overschakelen op individuele verpakkingen werd de verspilling teruggebracht van 15% naar 2%. 

Kari benadrukt tevens dat het weggooien van voedsel meer schade aan het milieu toebrengt dan het gebruik van verpakkingsmateriaal, omdat dit gerecycled kan worden.

Green Dot Noorwegen laat weten dat 7 op de 10 Noorse huishoudens hun plastic afval inzamelt. Iedere kilo gerecycled plastic vermindert de CO2-uitsoot met 1,5 tot 2,5 kilo.




Bron: siste.no

Publicatiedatum: