Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland: Bananenprijzen stijgen fors door sterke dollarkoers

Door de positie van de roebel tegenover de sterke dollarkoers zijn de prijzen van exotische groenten en fruit sterk gestegen. Met name bananen zijn duur geworden. "Al langere tijd houden retailers prijzen voor bananen aan, die niet overeenstemmen met de wisselkoers. Ze worden verkocht zonder winstmarge en zelfs met verlies, omdat het product klantenverkeer genereert," zegt Mikhail Burmistrov van het onderzoeksbureau Infoline-Analysis.

Wegens het continu afnemen van het inkomen van de Russische bevolking ziet het er niet naar uit dat de markt voor exotische groenten en fruit toe zal toenemen tot nieuwjaar. Vergeleken met andere producten, die geïmporteerd worden, reageren exotische groenten en fruit al sinds het begin relatief snel op de val van de roebel. De inkoopprijs van het product is volgens Mikhail niet minder dan $0,90, met inbegrip van logistieke kosten.

Op 30 juni noteerde de Centrale bank een wisselkoers van 55,3 roebels per dollar. Momenteel zijn volgens Mikhail de voedselprijzen nog steeds redelijk en is de prijs dus niet zo dramatisch veranderd door de koerswisselingen van de dollar. Experts verschillen van mening, maar het is mogelijk dat de veranderingen zullen stoppen en dat de marktprijzen van geïmporteerde groenten en fruit weer af zullen nemen. 

De piek voor vraag en prijzen voor dit fruit vindt plaats in de winterperiode en dan met name rondom de feestdagen. De laatste keer dat de prijzen voor bananen zo drastisch toenamen was in de wintermaanden van het afgelopen jaar. De prijs van tropisch fruit per kilo was toen in Rusland gemiddeld 70 roebels (€0,95), een prijstoename van 48% in vergelijking met dezelfde periode in 2014.

Bron: e-gorlovka.com

Publicatiedatum: