Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
1.100 hectare glasgroenten, aangevuld met vollegrond en fruit

Fusie Van Nature en Best of Four werd al aanbevolen door STAP

Tholen – Een eventuele fusie tussen telersverenigingen Best of Four en Van Nature betekent een vereniging van 1.100 hectare Nederlandse glasgroententeelt. Aangevuld met het assortiment fruit en vollegrondsproductie zou de fusie van de belangrijkste clusters in de Nederlandse en in de internationale AGF-sector opleveren. Ondanks de verschillen in marktbenadering kan het nieuw te vormen samenwerkingsverband dan ook rekenen op enthousiaste reacties uit de sector.

Maandenlang is er over hervormingen in de glasgroentenafzet gesproken en nu komen de eerste concrete stappen naar buiten. Best of Four en Van Nature onderzoeken een verregaande samenwerking. Samen zouden de organisaties een glasgroentenareaal van ca. 1.100 hectare verenigen.



Oorsprong
Van Nature ontstond eind 2011 uit een fusie van BGB (Best Growers Benelux) en Versdirect.nl. Best of Four ontstond in 2010 uit een fusie van Brassica Group, Tradition, Unistar en WestVeg. Met de volgende samenwerking willen ze ervoor zorgen dat de producten van de leden in een gesloten keten naar eindklanten gaan. "Verkopen binnen Nederland van handelsbedrijf naar handelsbedrijf voegt kosten toe die niet bijdragen aan de marge van telers." Het lijkt meer de visie van Van Nature, dat zich de afgelopen jaren verbond aan handelshuizen Haluco, Scherpenhuizen, Levarht en Combilo. Best of Four daarentegen richtte zich juist op een open, transparante markt. Ook de opzet van de digitale marktplaats Heldere Handel maakt daar deel van uit. Is dat te combineren met de nieuwe visie? Heldere Handel wordt in ieder geval niet aan de kant geschoven, vertelt Ton van Daalen. "Zeker niet. We willen dat integreren in de nieuwe organisatie. Het wordt één van de instrumenten om verkoop te realiseren."

Buitengewoon enthousiast
Volgens Hans van Es van DPA voelt het als een logische combinatie. "Ze passen goed bij elkaar Als twee partijen tot elkaar komen, hoeven ze niet 100% gelijk te zijn. Dat ze kunnen werken aan een gemeenschappelijke visie en een pad vinden dat beide partners aanspreekt, is belangrijker." Over de stap is Van Es dan ook zeker enthousiast. "Buitengewoon enthousiast", vertelt hij. "We hopen dat het zich verder gaat ontwikkelen tot een samenwerking. Als ze samen kunnen komen levert dat een sterke positie op. Met een behoorlijke turn-over wordt het een van de belangrijkste clusters die straks in en buiten de Nederlandse markt aanwezig zal zijn."

Best of Four
Best of Four en Van Nature flirten al langer met elkaar. In 2012 benoemde STAP een gezamenlijke toekomst concreet. "De telersverenigingen Van Nature en Best of Four worden één partij en één regieplaats met daaraan gekoppeld maximaal drie serviceproviders en een handelstak voor de directe koppeling met de retailers", stelde de inmiddels opgeheven organisatie toen al voor. Pas dit jaar zijn de zaken weer in beweging gebracht. Aanleiding hiervoor is het McKinsey-rapport, waarin de slechte situatie in de glastuinbouw werd besproken. Een van de aanbevelingen uit het rapport is het verminderen van het aantal clusters. Hans van Luijk gaf namens Van Nature direct aan hierachter te staan. Geert van Oosterhout is vanuit LTO Glaskracht intensief betrokken bij het traject. Hij is blij dat het niet alleen bij het ondersteunen van de visie blijft, maar dat er nu ook concrete stappen gezet worden. "We hebben aan het begin van het proces gestaan, maar daarna zijn er nog zoveel bilaterale gesprekken gevolgd. Nu is dit een van de concrete uitkomsten. Een mooie stap", vindt hij.

Veiling Zaltbommel
Met een eventuele fusie van Van Nature en Best of Four zijn er nog steeds acht geregistreerde partijen in de glasgroentenmarkt, terwijl drie tot vier verenigingen ook door de partijen zelf als ideaal wordt gezien. Ook Van Es en Van Oosterhout benadrukken het belang van minder partijen en zijn in overleg met de andere telersverenigingen.

Zonder op de zaken vooruit te lopen, lijkt Veiling Zaltbommel een natuurlijke partner voor de organisaties. Van Nature verzorgt momenteel al een deel van de vruchtgroentenafzet van Veiling Zaltbommel en de twee organisaties staan samen op het Vers van de Teler-paviljoen in de Markthal. Bovendien zou het zachtfruitprogramma van Veiling Zaltbommel een interessante aanvulling zijn op de nieuw te vormen combinatie. Concrete plannen voor verdergaande samenwerking zijn er echter nog niet, vertelt Boudewijn van der Wal van Veiling Zaltbommel. "Ik snap waarom je bij ons uitkomt, maar daar zijn nog geen stappen in gezet. We volgen met belangstelling wat er gebeurt en zijn benieuwd hoe het eruit komt te zien. Dan kunnen we verdere ins- en outs pas bespreken."