Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met Mark Greenberg, directeur Capespan North America

Zuid-Amerika maakt zich klaar voor druivenseizoen

Terwijl het druivenseizoen in Californië nog in volle gang is, maken Zuid-Amerikaanse landen zich klaar voor hun exportseizoen. "We hebben een klein druivenprogramma in Brazilië", zegt Mark Greenberg. Het eerste fruit is gepland om Brazilië in de tweede week van september te verlaten en zou bij Canadese consumenten zes of zeven weken lang beschikbaar moeten zijn, tot de pitloze druiven uit Peru op de markt komen. "Elk jaar zien we minder Braziliaanse druiven. Met het toegenomen areaal in Californië voor witte pitloze variëteiten in het late seizoen, is de interesse van Amerikaanse retailers in deze vroege Braziliaanse witte pitloze druiven verminderd."

Betere timing voor Peru
De timing van Peru werkt iets beter voor Noord-Amerika. "Ons eerste fruit uit Peru komt rond medio november in Canada aan, als het seizoen van Californië afloopt. Ons fruit naar de VS volgt daarop." Peruviaanse pitloze tafeldruiven zijn normaal tot het einde van januari beschikbaar. Het tijdsraam waarin Peruviaanse Red Globes beschikbaar zijn loopt van november helemaal tot medio maart. Deze variëteit met pit is de grootste druif die in Peru wordt geteeld, hoewel nieuwe aanplantingen in Peru gefocust zijn op pitloze variëteiten. "Het land levert consistent druiven van hoge kwaliteit, die ideaal zijn voor verkoop in het duurdere retail-segment."

Chili is de grootste producent van druiven
Pitloze druiven beslaan het grootste deel van het importprogramma van Capespan North America en dit geeft de voorkeur van de Noord-Amerikaanse consument weer. "De meerderheid van onze pitloze tafeldruiven in de winter zijn afkomstig van Chili. Kleine volumes worden in de VS en Canada verwacht rond medio december en de volumes zouden gedurende nieuwjaar en tot mei door moeten lopen."

In de laatste paar jaar zijn Chileense druiventelers geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. De regio met het vroegste seizoen in Atacama werd vijf maanden geleden getroffen door overstromingen. De overstromingen beschadigden wijngaarden, vernietigde de irrigatie-infrastructuur en eiste een enorme tol op de lokale bevolking. "Copiapó heeft naar verwachting ongeveer 25% tot 30% van zijn tafeldruifvolume verloren," zegt Mark. De regio Coquimbo is getroffen door een langdurige droogte dat de tafeldruifvolumes heeft verminderd in de afgelopen paar jaar. "De regio kreeg onlangs wat winterregen tot opluchting van de druiventelers, wat een positieve impact zou moeten hebben op de druivenkwaliteit en het volume in dit seizoen."

Belangrijk
"Druiven zijn belangrijk voor de Noord-Amerikaanse consument. Het is een product dat elke retailer in het assortiment heeft en probeert te promoten, maar dat ook continu om de juiste balans tussen retailers en telers vraagt, " gaf Mark toe. "Retailers hebben een aantrekkelijke retailprijs nodig en telers hebben een financiële opbrengst nodig, waardoor de dure en riskante onderneming van de tafeldruiventeelt de moeite waard wordt."

De mogelijkheid om deze tegengestelde belangen te overbruggen wordt dit jaar geholpen door de koers van de Amerikaanse dollar. De sterke koers maakt de VS een erg aantrekkelijke markt voor geïmporteerde tafeldruiven, dit seizoen. Maar hij voegt toe: "Om het volledige voordeel van de markt te verkrijgen, moet het product wel tegemoet komen aan de hoge kwaliteitseisen van Amerikaanse retailers."

Voor meer informatie:
Mark Greenberg
Capespan North America
Tel: (+1) 514 739 9181
Publicatiedatum: