Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poetins work-out programma

Russische telers bezorgd over opslagfaciliteiten

Stel je bent president van Rusland, hoe begin je dan de een vrije zondag? De Russische site RT mocht meekijken met het work-out programma waarmee Poetin de dag begint. Minder ontspannen zijn de Russische telers. Waar de overheid inzet op meer opbrengst van het land, zijn de telers bezorgd over de verouderde opslagfaciliteiten. Grote delen van de oogst gaan onnodig verloren door verouderde opslag. Ook de retailers maken zich zorgen over de stijgende trend van de prijzen. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden producten 10,6% duurder met grote uitschieters voor groenten en fruit. Verder stijgingen worden niet uitgesloten. Balkanlanden profiteren van de Russische markt, die plotseling voor hen beschikbaar kwam. Ook Egypte blijft toenadering zoeken tot Rusland. Tot slot zal de fytosanitaire dienst volgens berichten binnenkort een handleiding publiceren over de vernietiging van voedsel.

Poetins work-out programma
Met dank aan de Russische nieuwssite RT krijgt de wereld een inkijkje in het ochtendritueel van de Russische president. Samen met premier Medvedev begon hij volgens de berichten gisteren met een work-out programma.



Russische economie krimpt 3,6%
In de eerste zeven maanden van dit jaar is de Russische economie met 3,6% gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In juni bereikte de krimp een dieptepunt van 4,6%. In juli groeide de econome echter met 0,1% ten opzichte van juni. Voor het hele jaar houdt Rusland rekening met een krimp van 3,3%.

Egypte en Rusland investeren in landbouw
Tijdens een bezoek van de Egyptische president aan Moskou vorige week sprak hij onder andere met Poetin over een investeringsfonds, waar ook de Verenigde Arabische Emiraten aan deelnemen. Het kapitaal moet geïnvesteerd worden in een aantal projecten in Egypte. Naast landbouwprojecten wordt er ook gekeken naar de ontwikkeling van een industriële zone en een kerncentrale.
De handel tussen Rusland en Egypte viel vorig jaar 86% hoger uit op 5,4 miljard dollar. Egypte exporteerde 22,3% meer: 540 miljoen dollar. De belangrijkste exportproducten zijn aardappelen, diepvriesgroenten, sinaasappelen en elektrische apparatuur.

Russische telers bezorgd over opslagfaciliteiten
Waar sinds de boycot veredelingsbedrijven in Rusland investeren in de eigen ontwikkeling van nieuwe rassen en de overheid de opbrengst van de landbouw wil vergroten, hebben de telers hun eigen zorgen, meldt Fruitnews. Een groot deel van de oogst gaat verloren en rot weg in verouderde opslagfaciliteiten, die tijdens de Sovjetperiode gebouwd zijn. Volgens schattingen kan de schade oplopen tot 20-40% uitval. Volgens de officiële cijfers van de overheid is de uitval echter 3%.

Voedselprijzen Rusland +10,6%
Waar de economie kromp, stegen de voedselprijzen in de eerste zeven maanden van dit jaar. Gemiddeld steeg de prijs in Rusland met 10,6% aldus de officiële statistieken. De prijsstijgingen zijn in de volle breedte van de economie te zien. Fruitprijzen stegen het snelst: tot 25,4%. Groenteprijzen stegen met 5,9%.

Gezien de zwakke positie van de roebel, die de afgelopen maand opnieuw aan waarde verloor, worden de retailers mogelijk gedwongen de prijzen nog verder op te drijven. Exporteurs uit Turkije en Zuid-Amerika vragen meer geld. Vooral voor groenten en fruit zijn de prijzen gestegen sinds de roebel verzwakte. De stijgende prijzen hebben nog niet het hamstereffect als in december vorig jaar, toen Russen massaal waardevaste producten inkochten. Daarnaast zijn er meer supermarkten, die zelf de productie oppakken.

Balkan profiteert van boycot
Fruittelers op de Balkan, vooral in Bosnië en Herzegovina, profiteren van de Russische boycot. De nieuwszender Al Jazeera bezocht de regio Gradiška, waar telers de handen ineen sloegen om de Russische markt te bestormen. De sancties spelen deze telers in de kaart: "De sancties hebben ons zeker geholpen. We kregen het voor elkaar om deze kans te benutten en we hebben ons direct op de Russische markt gestort," vertelt een teler. Volgens de officiële cijfers kwam de totale export in het eerste half jaar van vorig jaar uit op 27.000 euro. Gedurende dezelfde periode dit jaar kwam alleen de export van appelen en peren al uit op 5 miljoen euro.

Handleiding voor voedselvernietiging
De Russische inspectie heeft besloten een handleiding te maken voor het vernietigen van voedsel. Na enkele weken waarin voedsel vernietigd werd, wil de inspectie nu regels opzetten over de aanpak.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.