Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste ACR-bewaarsysteem in België

BelOrta start hardfruitseizoen met vernieuwd bewaarsysteem

ULO-bewaring is nu de standaard. Vanaf dit seizoen gaat BelOrta nog een stap verder. Enerzijds door de ademhaling van het bewaarde fruit in een cel te meten met een revolutionaire ULO-regelaar. Anderzijds door de atmosfeer in de bewaring van hardfruit dynamisch te controleren. De consumenten kunnen hierdoor de komende winter en lente des te meer genieten van het fruit dat nog even knapperig en zelfs smaakvoller zal zijn. BelOrta is de eerste in België die deze vooruitstrevende techniek van Ab Coolservice, Aucxis en Van Amerongen gaat toepassen.



BelOrta installeert 1ste ACR-bewaarsysteem in België

BelOrta heeft geïnvesteerd in een revolutionaire ULO-regelaar, met name 'My Fruit', met ACR-sturing (Advanced Controlled Respiration). 'My Fruit' meet de ademhaling van het bewaarde fruit in een cel en verhoogt of verlaagt volledig automatisch de ingestelde waarde voor zuurstof op basis van ademhalingskarakteristieken. Dit continu aanpassen wordt DCA (Dynamisch Gecontroleerde Atmosfeer) genoemd omdat men dynamisch aanpast aan de situatie van de vruchten.

Verschil tov klassieke bewaring
Bij klassieke ULO-bewaring wordt elke cultivar gedurende het hele bewaarseizoen bij een constante gasconditie bewaard. De geadviseerde gasconditie is bovendien gelijk voor elke partij vruchten van diezelfde cultivar. Bij DCA met behulp van de 'My Fruit'-software wordt gestart met de klassiek geadviseerde gasconditie voor een bepaalde cultivar. Vervolgens laat het DCA-systeem tijdens de bewaring het zuurstofgehalte dalen na 'goedkeuring' van het fruit zelf dmv 'My Fruit'. Een lagere zuurstofconcentratie houdt immers in dat het metabolisme van de vrucht op een lager niveau zit en de vrucht minder verslijt.


Voordelen
Het concept biedt aanzienlijke voordelen t.o.v. de klassieke ULO-bewaring. Een eerste voordeel is een energiebesparing van 30 tot 40%. Daarnaast biedt dit vernieuwend bewaarsysteem een langere bewaarperiode met behoud van kwaliteit, ook in de nabewaring (shelf life). Een extra voordeel is de mogelijkheid tot verschillende bewaarcondities voor verschillende partijen van dezelfde cultivar, afhankelijk van hun gevoeligheid voor lage zuurstofconcentraties. Bovendien kunnen er verschillen in bewaarseizoenen optreden. Het ene jaar kan een lage zuurstofconcentratie wel, het andere jaar kan dit niet.

Getest en geslaagd

Testen in VCBT met de Belgische Jonagold in de DCA-koelcel wezen uit dat de vruchten in dynamisch gecontroleerde atmosfeer langer hard blijven. De ULO-cellen van 2 belangrijke bewaarafdelingen van BelOrta worden vanaf het nieuwe bewaarseizoen voorzien van dit innovatieve systeem. Voortaan kunnen onze producenten kiezen voor dit geavanceerd bewaarsysteem.



Voor meer informatie:
BelOrta
Sofie Lambrecht
Divisiehoofd Marketing
Tel: +32 (0)15 56 52 92
sofie.lambrecht@belorta.be
www.belorta.be
Publicatiedatum: