Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaat lijkt jicht te verergeren

Er zijn veel mensen die beweren dat hun jicht verergert na het eten van tomaten. Recent onderzoek uit Nieuw-Zeeland bevestigt dit. De onderzoekers hadden meer dan 2000 mensen met klachten van jicht ondervraagd naar vermoedelijke triggers van hun jicht. Meer dan 70 % van hen kon inderdaad een of meerdere voedingsfactoren opsommen. Tomaten werden genoemd door 20 % van deze groep. Ze stonden op de vierde plaats.



De drie andere meest voorkomende triggers waren zeevruchten, alcohol en rood vlees. Metingen van urinezuur in het bloed bevestigde dit. Consumptie van tomaten was even sterk geassocieerd met het urinezuurniveau als zeevruchten, rood vlees, alcohol en gesuikerde frisdranken.
De onderzoekers noemen twee factoren die de relatie met urinezuur zouden kunnen verklaren. Fenolzuren in tomaten zou zich mengen in de verwerking van urinezuur in de lever, bv. door te binden met transporteiwitten. Tomaten bevatten geen purinen (urinezuur ontstaat vooral uit afbraak van purinen), maar wel veel glutamaat, dat mogelijk de synthese (aanmaak)van purinen versterkt.

Moeten mensen met jicht nu tomaat vermijden? Een nadeel van het onderzoek is dat het kleinschalig was in Nieuw-Zeeland en omstreken. Mensen daar hebben vaker last van jicht. De studie is dus niet voor iedereen van toepassing. Het is een kwestie van uitproberen. Het kan per persoon verschillen. Zonde om ze altijd te mijden, want tomaten bevatten ook heel veel goede voedingsstoffen.

Bron: dieet.blog.nl
Publicatiedatum: