Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
meldingen van groenten- en bloementelers

Situatie na noodweer België: met name regio Brugge geraakt

Tholen - In België spreekt men na de hevige buien dit weekend vooral over schade in West- en Oost-Vlaanderen. Vooral het noorden van de provincie West-Vlaanderen is zwaar getroffen. Met name de kustregio rondom Brugge, Veurne en Torhout schijnen geraakt te zijn. Er zijn daar verschillende groententelers gevestigd; zowel vollegronds- als glastuinbouwbedrijven.

Paul Demyttenaere, REO Veiling:
Volgens Paul Demyttenaere van de REO Veiling is het momenteel nog moeilijk in te schatten hoe de situatie in West-Vlaanderen is. "Ik heb geleerd bij zulk soort situaties dat je pas na enkele dagen een goed zicht hebt op het geheel. We hebben wat informatie binnengekregen van telers en wat ik nu weet, is dat er een serrebedrijf compleet verhageld is. In de geraakte regio's zitten ook vollegrondsgroententelers die telen voor de versmarkt en diepvries. Ook chrysantenpoducenten spreken van schade." De chrysant is één van de sterke export-producten uit West-Vlaanderen. Ongeveer 90% van de chrysanten uit West-Vlaanderen worden geëxporteerd naar andere landen. Sinds 2013 vermarkt de REO Veiling ook potchrysanten.



Luc Vanoirbeek, Boerenbond:
Volgens Luc Vanoirbeek van Boerenbond is het inderdaad vooral rondom Brugge waarvandaan schademeldingen zijn binnengekomen. "Er zijn in de regio Brugge een aantal serres beschadigd door de hagel. Ook zijn er diverse vollegrondsgroententelers geraakt. Het was allemaal zeer lokaal en met name de windhoos heeft schade veroorzaakt."

HLN.be meldt dat tuinbouwbedrijf Salfra in Sint-Andries een serrecomplex van 1,3 hectare is geraakt. Nooit eerder hadden we hagelschade", zucht eigenaar Danny. De hele serre is bezaaid met glas. Groenten werden er in deze periode niet geteeld. "We zouden hier in september opnieuw beginnen met sla te planten en prei te zaaien. Het zal sowieso niet voor deze winter zijn. We hebben nog een ander perceel waar we winterprei kunnen oogsten, maar het verlies door de schade hier zal enorm zijn." De schade loopt in de honderdduizenden euro's.

In Sint-Andries waren er hagelstenen zo groot als pingpongballen. Verschillende gemeenten die getroffen zijn zullen een schadedossier opstellen na de doortocht van het noodweer vanochtend. Ze hopen in aanmerking te komen voor een vergoeding van het rampenfonds.

In dit filmpje is de schade te zien van een serre die geraakt werd. Er werd op dit moment niets in geteeld.