Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"sommige percelen kun je helemaal afschrijven"

Hagel treft fruittelers op grote schaal vlak voor de pluk

Tholen - Lang leken de fruittelers in Nederland de dans te ontspringen wat hagel betreft, maar gisteravond trok er - net voor de pluk - hevig noodweer vanaf het zuidwesten naar het noordoosten van het het land, waarbij het lokaal flink tekeer ging met stevige onweersbuien, zware windstoten en grote hagelstenen. Zowel in Zeeland, West-Brabant als de Betuwe resulteert dit plaatselijk in een enorme schade. Voor de fruittelers die het treft, is het dramatisch omdat de meesten deze of volgende week zouden starten met de fruitoogst.Wanneer het gewas opdroogt, zal de totale schade later vandaag duidelijker worden, maar vast staat dat er een groot gebied is geraakt.



Bij hagelschadeverzekeraar OFH komen sinds vanochtend 7.00 uur de eerste meldingen binnen, zo meldt Gert Jan van Dijk: "Tot nu toe komen de meeste meldingen van hardfruittelers. Zo vlak voor de pluk is de oogst van deze telers gisteravond binnen een kwartier of half uur vernietigd. De verslagenheid onder de telers is groot."

Volgens de verzekeraar is de schade wisselend: "Er komen meldingen van telers van Zeeland tot Overbetuwe en de schade loopt uiteen van lichtgeraakt tot inslag waarbij de hagel door de schil is heengeslagen. In het laatste geval is het fruit zo goed als waardeloos geworden. De volle omvang van de schade is nog niet bekend. Het zal sowieso een paar dagen duren voordat de hagelschade op de vruchten zich volledig toont. Pas dan beginnen we ook met de taxaties."

De fruittelers beginnen bijna met de oogst en voor vanavond wordt nog meer hagel en onweer verwacht. "Het gaat vandaag weer richting 30 graden en er zit nog veel energie in de lucht."


Dit perceel in Zeeland kwam er slecht vanaf

Bij Interpolis gaan de telefoons vanochtend continu. Hagel, water en onweer zorgden vannacht voor grote schade. Vorige week, bij de windhoos, werd de tuinbouw nog gespaard. "Dit weekend kregen sommige bedrijven de volle laag", ziet Adri Witlox, hoofd van het agrarisch bureau bij Interpolis. "Van zaterdag op zondag kregen we veel meldingen uit Veghel en Uden. Vannacht is vooral de Bommelerwaard getroffen." Een indicatie is nog niet te geven. "Maar het gaat om duizenden ruiten."


Hagelstenen zo groot als eieren
 

"De schade varieert van percelen die helemaal geen schade hebben tot die je compleet kunt afschrijven", vertelt fruitteler Marc André de la Porte uit Dreumel, tevens voorzitter van de kring Midden-Nederland, die zelf ook hagelschade heeft. Hij noemt vooral de omvang van de schade heftig: "Ieder jaar heeft wel een bedrijf last van hagelschade, maar dat het zo'n groot gebied treft, zie je zelden. In totaal zorgt dit voor een gigantische schade. Vanaf Zeeland, tot West-Brabant en het land van Maas en Waal is het verschrikkelijk tekeer gegaan. Ook in de regio Zaltbommel en Haaften is de schade erg groot, al verschilt die van perceel tot perceel."

Dat beaamt Jack van Wijk van Veiling Zaltbommel: "Het heeft hier in de regio Zaltbommel flink huisgehouden. Ook hier op de Veiling kwamen de hagelstenen dwars door de dakplaten van de fustloods en afmijnzaal heen. Ook autoruiten zijn gesneuveld, je hoort de gekste dingen. Van onze aardbeien- en paprikatelers onder glas horen we van veel kapotte ruiten en ook van de hardfruittelers krijgen we veel meldingen binnen."

Fruitteler Rinus van 't Westeinde uit Nisse was vanmorgen net zijn perceel Jonagold aan het inventariseren. "We lijken de dans te ontspringen, na lang zoeken kan ik wat aangetast fruit vinden. Hier in de buurt hebben we ook nogal wat hagelkanonnen en de hagel die gevallen was, was ook weer snel weg. Bij een buurman een perceel verderop lijkt de schade iets erger en ik hoor ook in de Betuwe van telers die schade hebben. Maar om de schade echt goed te beoordelen, moet het fruit eerst opdrogen. Vanmiddag kunnen we de definitieve schade opmaken."



Ook zijn collega Martijn Slabbekoorn uit Kapelle blijft voorzichtig. "Het is allemaal nog heel vers en op het eerste oog valt de schade mee, maar gaat de zon erop schijnen dan komen de kleine scheurtjes aan het licht en dan kun je nog weleens van een koude kermis thuiskomen. Nu zien we wel een aantal kapotte vruchten, maar de daadwerkelijke schade zal vanmiddag blijken. Ik denk dat we ons gelukkig mogen prijzen dat er grove hagelstenen zijn gevallen. Heb je een fijne stormhagel met een grote dichtheid aan steentjes, dan is echt elke vrucht kapot."

Auteurs: Arnaud-Jan de Braal, Arlette Sijmonsma en Izak Heijboer
Bron: www.agf.nl
Publicatiedatum: