Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VOG Consortium

Appelen met rood vruchtvlees en weinig allergenen hebben de toekomst

Tijdens de perstour van VOG Consortium, die op 24 en 25 augustus plaatsvond, werd een bezoek gebracht aan het Laimburg Onderzoekscentrum voor Landbouw en Bosbouw, dat de teelt van kwaliteitsproducten in Zuid-Tirol garandeert.




Na een welkomstwoord van directeur Michael Oberhuber (op de foto links) vond onder leiding van Water Guerra (op de foto rechts) een bezoek plaats aan het proefstation, waar zo'n 100 verschillende wilde en oude appelrassen te vinden zijn.

Malus floribunda.

"Je kunt je afvragen wat we moeten met een boomgaard vol wilde appelrassen, die niemand kan eten," zegt Walter. "Onze collectie dient echter niet alleen als museum, maar ook als leerschool. We gebruiken eigenschappen van de rassen voor nieuwe kruisingen en ontwikkelingen. De Malsu Floribunda heeft bijvoorbeeld een resistentie tegen schurft." Ook interessant zijn rassen met nutraceutische eigenschappen of appelen die weinig allergenen bevatten. "2% van de Europese bevolking is allergisch voor appelen. Door middel van kruising zijn we bezig met de ontwikkeling van een laag allergeen ras."

Er zijn op de hele wereld zo'n 80 instituten die nieuwe rassen kruisen. "Het principe is als volgt," zegt Guerra. "Als ik bijvoorbeeld een zaadje van de Malus Floribunda (foto) plant, wordt elk zaadje een nieuw ras, omdat de bijen of de wind willekeurig stuifmeel aanvoeren. Moderne kruisers spelen de rol van de bijen. We nemen de pollen van het ras dat we willen kruisen en bestuiven de bloem hier in het voorjaar mee. Zo bepalen we het nieuwe ras doelgericht."

Een van de door Laimburg ontwikkelde rassen is de Bonita, een kruising tussen de Topaz en Cripps Pink (Pink Lady). Het ras is resistent tegen schurft, heeft een mooie rode kleur en is goed van smaak. "We moeten met de tijd meegaan en duurzamer gaan telen. Eindelijk hebben ook resistente rassen de kwaliteit bereikt die aan de behoeften van telers en de consument voldoet. Een tweede resistent ras, dat onlangs is geïntroduceerd, is de de Nederlandse SQ159, verkocht onder de naam Natyra."

Een blik op de toekomst
Resistentie tegen schurft, een klein formaat (voor snacks), een laag allergenengehalte en rood vruchtvlees: dit zijn kenmerken van de appel van de toekomst.

"Het VOG Consortium en het Laimburg Centrum werken aan een nieuw appelras met rood vruchtvlees. Op dit moment worden 50 hybride rassen getest uit Frankrijk, Nieuw-Zeeland en ons programma. We verwachten dat er binnen tien jaar een dergelijke appel op de markt gebracht wordt."



Appelen met rood of lichtroze pulp, de mogelijke toekomstige rassen



"Op dit moment hebben we nog geen naam. Alleen een afkorting. We onderzoeken nu de bewaring, de teelt en de marketing van de appel. Bij dat laatste moeten we het slim aanpakken, omdat rood vruchtvlees de indruk wekt dat er genetische manipulatie aan de ontwikkeling te pas is gekomen. Bij Laimburg wordt tot dusver niet geëxperimenteerd met transgene planten, noch in de kas noch op de plantages."

Volgens het Laimburg Rapport 2014 is de ontwikkeling van een ras met rood vruchtvlees in volle gang. De kruising wordt geïntensiveerd, de kennis over de genetische basis en de biochemie van de biosynthese van anthocyanen zijn in een vergevorderd stadium en er worden preklinische studies uitgevoerd naar de effecten op de menselijke gezondheid.

"De toekomst is vol met nieuwe generaties hybriderassen en rassen met rood vruchtvlees, die alle goede eigenschappen van traditionele rassen dragen, maar ook meer antioxidanten bevatten en zich onderscheiden door een speciaal kenmerk. Als dan ook de agronomische waarde, de organoleptische eigenschappen en de houdbaarheid goed zijn, zijn wij tevreden." 

Contact:
Laimburg - Centro di sperimentazione agraria e forestale
Tel.: (+39) 0471 969500
Fax: (+39) 0471 969599
Email: laimburg@provincia.bz.it
Web: www.laimburg.it
Publicatiedatum: