Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: Regering compenseert door droogte getroffen telers

Polen zal meer dan 500 miljoen Zloty (€32 mln) aan compensatie betalen aan de duizenden telers die gewassen hebben verloren vanwege de droogte en ongewoon hoge temperaturen.

De autoriteiten schatten dat het gaat om tienduizenden telers met een gezamenlijk areaal van ten minste 800.000 hectare. Tarwe, maïs, groenten en fruit zijn niet gerijpt en volgens waterdeskundigen zal het gebrek aan water pas bij het smelten van de sneeuw in het voorjaar gecompenseerd worden.

In juli liepen de temperaturen op tot 38 graden Celsius en bleven dat een aantal weken. Niveaus van rivier- en grondwater daalden en beperkten de scheepvaart op de Donau in Roemenië en op de Poolse rivier Wisla. De hitte had ook gevolgen voor het Poolse elektriciteitsnet. Omdat iedereen ventilatoren gebruikte en generatoren niet door het warme rivierwater werden gekoeld, viel de stroom meerdere malen uit.

Tot dusver is er bij 100.000 telers een verlies van 30% van het gewas - een hoeveelheid die recht geeft op compensatie - vastgesteld. De regering heeft 500 miljoen Zloty voor de compensaties vrijgemaakt. Ook in landen zoals Tsjechië en Roemenië waren de verliezen in de agrarische sector groot.
Publicatiedatum: