Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VOG Consortium

Italiaanse fruitexporteurs zien mogelijkheden in Afrika en Zuidoost-Azië

Tijdens de perstour die op 24 en 25 augustus door het VOG Consortium werd georganiseerd werd gesproken over het seizoen en toekomstige handelsmogelijkheden.


Georg Kössler and Gerhard Dichgans, voorzitter en directeur van VOG 

"We zijn nu halverwege met de Gala-oogst. De zomer was warm en droog en het fruit rijpte snel. Het weer is sinds half augustus veranderd met stormen en koelere nachten. De prognoses lijken ook voor de andere rassen uit te gaan komen" zegt directeur Gerhard Dichgans.

"Tijdens de 39e editie van Prognosfruit werd een productiedaling van 6% aangekondigd. We hebben te maken met een daling van 12-13%. Er hangt minder fruit aan de bomen, maar over het formaat van de appelen zijn we tevreden. De volumes zullen niet hetzelfde zijn als in 2014, maar toch is het seizoen goed begonnen. Er waren weinig appelen op de markt en de vraag naar Gala was goed."

Wat betreft de ontwikkelingsmogelijkheden voor de komende vijf tot tien jaar benadrukte voorzitter Georg Kössler de continue daling in Europese consumptie. "Europa zal minder handelsmogelijkheden bieden," voegde Dichgans toe, "maar er zal innovatie plaatsvinden in de rassen zodat we de appelen die het meest door de consumptiedaling worden beïnvloed, kunnen vervangen. Voor vergroting van de consumptie moeten we verder kijken dan Europa." 



Dichgans greep terug naar de geschiedenis van de export. "In 1945 werkten we met Noord-Tirol. Vanaf de jaren '70-'80 richtten we ons op andere lidstaten. Toen de Koude Oorlog eindigde, dachten we dat Oost-Europa onze toekomst was en ontdekten we dat zij grotere appelproducenten waren dan we hadden verwacht. In de toekomst zullen twee macrogebieden groeien op het gebied van populatie en consumptie: Afrika en Zuidoost-Azië."

"Er zijn in Afrika ten minste vijf of zes landen met honderden miljoenen inwoners, die dus appelen kunnen importeren. We hebben de afgelopen vijf jaar met Maghreb gewerkt en moeten onze horizon verbreden, want er is een enorm potentieel."

Zowel in Afrika en Zuidoost-Azië zijn specifieke appelrassen nodig, die aan de voorkeuren van de consumenten voldoen. Zo zijn knapperige, zoete en sappige appelen populair in Azië.
Publicatiedatum: