Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brengt gehele citrussector mogelijk schade toe

Turkije: vroege citroenoogst nadelig voor export

Rifat Karabucak, voorzitter van de Adana Cirtus telersvereniging, ADATUB, vertelt dat de citroenprijsinflatie van 40,5% van vorige maand heeft geleid tot een vroege oogst. Volgens Karabucak ondervinden zowel producenten als consumenten hier de nadelen van. De citroenen, die nu op de markt komen, zijn nog te onrijp en daardoor ook niet in trek bij de consument. "Dit betekent een klap voor alle citrustelers in de oogstperiode," aldus Karabucak.

Telers oogsten vroeg in de hoop een goede prijs te krijgen. Dit heeft helaas geleid tot een kwaliteitsdaling. "In de afgelopen maanden lag de citroenprijs hoger dan gebruikelijk. Vandaar dat sommige telers hun producten vroeger oogsten. Het vroeg geoogste citrus is echter nog niet volledig rijp waardoor consumenten het niet kopen,"licht Karabucak toe.

Producenten stappen over op kunstmatig citroensap

Karabucak legt uit dat vanwege de hoge citroenprijs, goedkopere alternatieven terrein winnen, zoals kunstmatig citroensap. De vrees bestaat dat in de komende maanden dit ook voor ander citrus zoals grapefruit, mandarijnen en sinaasappelen, zal gaan gebeuren. De onrijpe citroenen die nu in de handel zijn, werpen mogelijk een negatieve schaduw over de gehele citrussector. 

Karabucak vertelt dat men een verzoek heeft ingediend dat het oogsten van onrijp fruit strafbaar stelt.

Bron: cihan.com

Publicatiedatum: