Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika: Geweldige prijzen voor grapefruit, maar kwaliteit moet beter

Dit seizoen is in het bijzonder een goed seizoen geweest voor Zuid-Afrikaanse grapefruit, maar het is ook een bijzonder vreemd seizoen. Dat vindt Stephan Scillers van Soleil Sitrus, terwijl het voorseizoen eerst begon met een grote hoeveelheid planningsgesprekken tussen telers, exporteurs en mensen met een eigen agenda.

"We zijn blij met de vreemde situatie, omdat het voor ons positief is. De Zuid-Afrikaanse oogst was goed en beantwoordde aan de verwachtingen voor volume. Waar er sprake was van een plan van bepaalde figuren om te manipuleren hoe we onze volumes exporteren, werkte dit," aldus Scillers. In plaats van dat alle telers grapefruit zo snel mogelijk verscheepten, hebben ze het volume verspreid waardoor de gebruikelijke jaarlijkse pieken vermeden werden. Hierdoor werd prijzenvermindering vermeden.

"Wat we hier waarschijnlijk van kunnen leren, is dat we de levering van volumes zouden moeten controleren, verspreid over langere periodes. Om ervoor te zorgen dat we dit voor elkaar krijgen, ben ik van mening dat we de kwaliteitsstandaard moeten verbeteren. Onze officiële minimum standaard voor export is erg laag, terwijl over het algemeen de kwaliteit van Zuid-Afrikaanse grapefruit erg goed is. Waarom oogsten we dan voordat de optimale kwaliteit is bereikt? Door dit te doen wordt de langere leveringsperiode waarschijnlijk automatisch bereikt. Wat dit jaar indirect gebeurde, was dat we de grapefruit niet met rap tempo oogsten omdat het fruit nog niet goed gekleurd was. Dat betekende dat in sommige regio's er veel langer gewacht moest worden op de juiste kleur in plaats van dat het product zoals normaal met week 23 geoogst werd en dan klaar was."

Het gebrek aan kleuring kwam door de winter die dit seizoen nagenoeg afwezig was in de grootste teeltgebieden voor grapefruit in Zuid-Afrika. Doordat langer gewacht moest worden op kleuring, werd het seizoen gerekt. Het rekken van het seizoen is belangrijk voor het brengen van stabiliteit in de markt. Dit jaar pakte het seizoen voor Zuid-Afrikaanse telers goed uit. Schiller is echter van mening dat er gekeken moet worden naar waarom het zo goed uitpakte.

"Internationaal moeten er hogere minimum standaarden plaatsen op onze kwaliteit. Japan heeft bijvoorbeeld een minimum van 9 brix. Als je aan de Japanners zou vragen wat een goede standaard is, zouden ze echter zeggen dat 9 veel te laag is. We moeten op zijn minst onze standaard verhogen van 7 naar 8 voor de niet-Japanse markten. Ik zeg dit omdat we normaal geen brix-probleem hebben, maar ik zou al tevreden zijn met 9. Als we dit toe laten nemen, kunnen we sommige producten nu niet exporteren, maar wel exporteren in een later stadium en zo de vraag doen toenemen."

"Wat we moeten doen is een kwalitatief beter product op de markt plaatsen. Als we een jongere generatie geïnteresseerd moeten krijgen, moeten we onszelf een kans geven om hun smaakervaring positief te laten zijn. Ik ben gek op grapefruit en ik geloof dat de grapefruit uit Florida de beste ter wereld is. De smaakkwaliteit daarvan is zo goed. In Zuid-Afrika zijn we trots op het fenomenale uiterlijk, maar is in vergelijking de smaakkwaliteit nog steeds laag. Kun je je voorstellen als we dit zouden verbeteren?"
Publicatiedatum: