Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agro Businessclub Westland staat stil bij succes en tegenslag

Tholen - Is succes af te dwingen? Is succes maakbaar? Die vraag werd gisteren gesteld op de bijeenkomst van de Agro Businessclub Westland. Olympisch Goud-winnaar Maarten van der Weijden vertelde over de maakbaarheid en de ongrijpbaarheid van zijn succes.



Olympisch
Eigenlijk zou het gaan over omgaan met tegenslag op de bijeenkomst van de Agro Businessclub Westland, die gisteren georganiseerd werd in de Westlandse Druif. Maar - hoe ironisch - spreker Arjan Erkel moest op het laatste moment afzeggen. Vervanger Maarten van der Weijden heeft dan wel kanker overleefd, maar toch heeft hij niet zoveel met omgaan met tegenslag. Dat hij de ziekte overwon, ziet hij meer als een verdienste van de doktoren dan van hemzelf. Liever onderzoekt de winnaar van Olympisch Goud hoe succes te behalen.

Na de zakelijke mededelingen (Edwin Vanlaerhoven van Valstar Holland is verwelkomd als nieuw bestuurslid), stak Van der Weijden van wal. Hij vertelde over de les die hij leerde van zijn vader: dat je door hard te werken succesvol wordt. Dat betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor je eigen succes, maar ook voor je eigen pech. Een les die in een ander daglicht kwam te staan toen Van der Weijden als 17-jarige geconfronteerd werd met leukemie. In het ziekenhuis besloot hij voortaan het beste uit zichzelf te halen. "Voor mijzelf het allermooiste leven leiden."



Gecombineerd met topsport geeft dat wel eens frictie. Trainers en coachen willen concretere doelen dan 'het best mogelijke'. Het werd een gouden medaille op de Olympische Spelen van Beijing op de 10 km in open water. Dat doel werd gesteld door zijn omgeving. Het eigen doel van Van der Weijden was de best mogelijke race zwemmen. Om dat te realiseren, focuste hij zich op de best mogelijke voorbereiding. Van een zilverkleurig zwempak tot 15 uur per dag in een hoogtetent, van een lichtbril opzetten bij het ontbijt tot een kaal hoofd met daarop een landcode gekalkt - alles om te gaan voor de top. Die heftige voorbereiding resulteerde in volkomen rust voor de wedstrijd. "Wat de uitkomst zou zijn, mijn intrinsieke doel van het beste uit mezelf halen, had ik al behaald. Uiteindelijk wist ik dat het alle kanten op kon gaan, maar wist ik ook dat ik er alles aan gedaan had", vindt Van der Weijden. "Succes is niet maakbaar, maar de kans erop kun je groter maken door heel hard je best te doen."





Sander Verbeek, Jos ten Have en Ton van Adrichem


Arie Middelburg en Jan van Geest


Berry van Zijp en Marco Vijverberg


Aad van der Knaap, Jan van Heijningen en Willem Nowee


Edwin de la Combé en Rien van Geest


Ted Zwinkels en Erik de Winter


Edwin Vanlaerhoven, Peter Verbaas en Hans Derks


Donja Hogenboom en Assu Abouzeid van Taurus advocaten, Edwin Steenbergen van Van den Bos en Herwi Rijsdijk


Jan-Willem de Vries en Richard van der Sande


Ronald Grootscholten en Berry van Zijp


Jan van Geest en Jan van den Bos