Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
exporteurs zoeken alternatieven voor Rusland in VAE en Europa

Spanje: Grotere granaatappelproductie verwacht

Het granaatappelseizoen is al begonnen in Elche, het belangrijkste producerende gebied van Spanje, en wel met de Valencia. De Mollar, het meest populaire ras, zal naar verwachting eind september arriveren. Dit jaar verwacht de sector een grotere oogst. Hiermee verwacht men de 30% daling van vorig jaar, als gevolg van de impact van de droogte en de problemen in de omgeving, terug te winnen.



"Gelukkig zijn we nog niet getroffen door hagelbuien. De problemen, veroorzaakt door een teveel aan warmte, zijn echter vergelijkbaar met vorig jaar. Ongeveer 20% van het fruit gaat naar de verwerkende sector," stelt José Manuel Blasco van de technische dienst van Cambayas. De producent exporteert per jaar ongeveer 12.000 ton granaatappelen.

Verlenging van Russische veto
Volgens Susi Bonet, verantwoordelijk voor de sales van Cambayas, zullen de grotere volumes en de afwezigheid van de Russische markt, die normaliter 25 tot 30% van de Spaanse granaatappelproductie absorbeert, het seizoen compliceren.

Met de onlangs aangekondigde verlenging van het vetorecht tot volgende zomer is de sector op zoek naar alternatieven. "We doen een poging om nieuwe markten in Brazilië te openen en de export naar de Verenigde Arabische Emiraten en Europa te verhogen," aldus Bonet.



Bovendien heeft de Valenciaanse regering het ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu gevraagd om de nodige stappen te ondernemen en ervoor te zorgen dat de granaatappelen, net zoals kaki, compenserende steun van de EU ontvangen.

In ieder geval blijft Europa de belangrijkste bestemming voor de granaatappelen, met Spanje en Frankrijk als de grootste markten. De belangrijkste granaatappelrassen in Elche zijn de Mollar en de Valencia, die goed zijn voor 90% van het totaal. "De sector adverteert hevig met nieuwe rassen, die meer intense kleuren hebben en groter zijn, maar deze granaatappelen zijn echter nog niet in productie. Het volume representeert geen significant volume op de markt," concludeert Bonet.

Meer informatie:
Susi Bonet
CAMBAYAS COOP.V
T +34 966637588
susi@cambayas.com
www.cambayas.com
Publicatiedatum: