Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Chris Loncke: "afnemers selecteren steeds meer op prijs"

Stijgende frambozenprijzen

Tholen - De frambozenmarkt loopt op dit moment goed. Volgens de Belgische teler Chris Loncke van Frambofruit wordt er rond de 1,30 tot 1,40 per 125 gram gegeven bij de voorverkoop van Veiling BelOrta. Dit komt doordat de productie nu wat lager ligt. Vorige week was de prijs via voorverkoop nog een euro. In de vrije markt was dit 60 tot 70 cent. Dat heeft met name te maken met het grote aanbod."

Huisverkoop loopt goed

De teler is blij dat hij ook een groot deel particulier verkoopt en is mede hierdoor tevreden met het seizoen. "Over de huisverkoop ben ik te spreken. Als je het mooi presenteert, goed verpakt en goede kwaliteit levert aan een interessante prijs, wordt dat zeker gewaardeerd door de klanten." Het frambozenareaal bedraagt twee hectare, waarvan één onder glas en één hectare in foliekassen (van Van den Heuvel). Naast dit product teelt hij ook braambessen, stekelbessen, blauwe bessen en rode bessen. Deze zijn alleen voor de particuliere thuisverkoop.



Voor het goedkoopste product
De frambozenproductie in Europa is de afgelopen jaren sterk gestegen. "Dit is zeker te merken", benadrukt hij. "Het is een algemene tendens in de tuinbouw dat telers niet kijken naar de vraag, maar gewoon gaan telen. En dan heb je al snel te veel. Als telers moeten we ons afvragen waarom we uitbreiden. Uiteindelijk is de lage prijs dan toch onze eigen schuld? Nu het aanbod steeds groter wordt, kijken grote afnemers ook sneller naar de prijs. Dit om zo in concurrentie te gaan met collega's om toch maar aan die winkelketens te kunnen leveren. Dit is wel goed voor de handelaren want die hebben daardoor meer omzet, maar de teler betaalt de concurrentiestrijd! De Nederlandse frambozenprijzen bijvoorbeeld liggen al drie jaar lager op de piekmomenten. Dit komt door de enorme uitbreiding in het areaal. Meer en meer afnemers gaan voor het goedkoopste product. Is het niet in België of Nederland, dan kopen ze het wel in Spanje of Portugal."

Voor meer informatie:
Frambofruit BVBA
Chris Loncke
Oude Ieperweg 26
8210 Loppem
GSM: 0477 95 80 21
chris@frambofruit.be​
www.frambofruit.be