Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We moeten veel meer inzetten op hagelnetten"

600 hectare hardfruit beschadigd in Haspengouw

Tholen - Haspengouwse fruittelers zijn flink geraakt door de hagel en regen van 13 augustus. Volgens Luc Vanoirbeek, die al bijna dertig jaar actief is als adviseur bij Boerenbond, is de situatie voor verschillende telers zeer ernstig. "We spreken in totaal over zo'n 600 hectare. Dat is aanzienlijk. Met name appelen zijn getroffen, omdat die kwetsbaarder zijn dan peren."

5 tot 6%
In België bedraagt het appelareaal ongeveer 7000 hectare en voor peren is dat ruim 9000 hectare. Zo'n 60% daarvan is gelegen in de provincie Limburg. Het aandeel van 600 hectare is dus 5 tot 6%. Luc geeft aan dat deze situatie niet vergelijkbaar is met de schade tijdens de 'Pukkelpop-storm' in 2011. Toen was er een groot gebied in één keer beschadigd, maar dit keer is het heel plaatselijk. De telers die verrast werden door de hagel zijn heel zwaar getroffen. Producenten zitten met de handen in het haar. Een deel was verzekerd, sommigen niet. Dan is het echt een harde noot. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar we moeten dit ook realistisch bekijken en concluderen dat een deel van de telers niet kiest voor verzekering of bescherming door middel van hagelnetten. De noodzaak daarvan is bij een groot deel nog niet doorgedrongen. Ik heb nu bijna 30 jaar ervaring als adviseur tuinbouw bij Boerenbond en elke keer als ik bedrijven failliet zie gaan, zit er hagel in hun historie. Altijd."



Inzetten op hagelnetten

Hij benadrukt dat het meer dan ooit tijd is om te denken aan een mogelijk verder doorgedreven stimulans om hagel te verzekeren. "Wat nog beter is: het plaatsen van hagelnetten. In andere landen zie je dat veel meer. Ik ben net terug van een bezoek aan Zuid-Tirol en daar is 80% gecoverd. Ook in de regio Bodensee is dat het geval. In Nederland en België zien we het aandeel hagelnetten wel groeien, maar dat kan nog beter. Daar moeten we iets aan doen! Hagel is verschrikkelijk. Het is heel erg dat we nu voor sommige telers niets kunnen betekenen."

Productie vergelijkbaar

Vorig jaar werd een deel van de oogst niet geplukt vanwege de Russische boycot. Dat was 600 hectare voor appelen en ook 600 hectare voor peren. Nu is er ongeveer 600 ha zwaar beschadigd door hagel waardoor deze niet meer op de versmarkt verhandelbaar zijn. Als we kijken naar de cijfers van Prognosfruit zal de appeloogst dit jaar minder zijn. Omwille van de hagelschade zullen we nu waarschijnlijk op hetzelfde niveau eindigen als vorig seizoen, toen 600 ha appelen niet geoogst werden. Een correctie dus op de oogstprognose."

Stemming té positief?
De stemming in de hardfruitsector is momenteel over het algemeen vrij positief. "Vorig jaar was het ontzettend negatief. Velen wisten niet wat te doen na de Rusland-boycot. Gelukkig herstelde het seizoen zich stukje bij beetje en aan het einde van het seizoen was iedereen opgelucht: 'het viel allemaal wel mee'. Nu moeten we oppassen dat we niet in de omgekeerde richting gaan denken. Belangrijk is om niet alleen te verwachten dat het allemaal wel gaat lukken, want dat kan namelijk nog zwaar tegen gaan vallen. Vorig jaar hadden we veel aan de sympathie van het publiek, waaronder de selfies en andere acties, maar wie zegt dat ze dit jaar weer meedoen? Mensen geloven erin, maar laten we voorzichtig blijven."

Voor meer informatie:
Luc Vanoirbeek
Adviseur tuinbouw Boerenbond
Diestsevest 40
3000 Leuven
T +3216286415
F +3216286409
E Luc.Vanoirbeek@Boerenbond.Be
W www.boerenbond.be