Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veel zon, geen ziekten

Goede start van het Franse appelseizoen

Dankzij veel zon en de afwezigheid van ziektes wordt er een goede oogst van Franse appelen verwacht. De totale oogst is naar verwachting meer dan 1,6 miljoen ton. Volgens de statistieken van Agrimer ligt het volume 8% hoger dan in 2014 en zit de opbrengst 2% boven het vijfjarige gemiddelde.

Areaal +2%
De internationale associatie van appeltelers Prognosfruit kondigde voor de Franse appeloogst een verwachte groei van 10% aan maar velen zijn sceptisch omdat directe concurrenten als Italië te maken hebben met een daling. Aquitanië, Frankrijks belangrijkste teeltregio in de Pyreneeën, begon de oogst twee weken eerder dan normaal. Dit was ook het geval voor Vallée du Rhone en de Provence waar vroege rassen als de Gala al binnen zijn. Telers in Midden-Frankrijk, de Loire en Limousin beginnen de komende dagen met de oogst. De meest bemoedigende cijfers zijn die van een gestopte afname in areaal. Het aangeplante areaal is in 2015 zelfs toegenomen met 2%.

Sterke euro en minder oogst VS
De helft van de Franse appelen wordt geëxporteerd en er is goed nieuws uit Amerika: de oogst in de Verenigde Staten nam af met 5% en de euro staat sterk ten opzichte van de dollar. President van de ANPP Daniel Sauvaitre: "Dit jaar importeert Duitsland iets meer omdat de oogst minder is. We zouden ons echter moeten richten op opkomende markten." Met het Russisch embargo blijven Oost-Europa, India, het Midden-Oosten en Afrika over. "De Algerijnse markt groeit met 10%", aldus Vincent Guérin, voorzitter van economische zaken van het ANPP. De belangrijkste speler in de Franse appelsector (300 telers) had een afzet van 245.000 ton appelen, 20% meer dan hun aanvankelijke doelstelling.

Frankrijk was ooit nummer 1 in het telen van appelen maar staat inmiddels op nummer zes, ingehaald door Polen (3,75 miljoen ton) en Italië (2,45 miljoen ton).


Publicatiedatum: