Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stagnerende consumptie VS vraagt om compensatie

Amerikaanse appeltelers richten zich op Azië

Verpakkers in de staat Washington exporteren ongeveer 30% van hun appelen naar 60 landen over de hele wereld. Een ontwikkeling die Todd Fryhover, president van de Washington Appel Commissie en de telers hopen uit te breiden om de stagnerende consumptie in de States zelf te compenseren.

Volwassen markten
Om de overzeese markten aan te boren, moeten exporteurs om weten te gaan met het gecompliceerde en altijd veranderende landschap van internationaal handelsbeleid, koersschommelingen, voedselveiligheid en concurrentie. Appelen zijn het meest waardevolle gewas van Washington en de Yakima County vormt het hart van de appelverpakking in de Verenigde Staten. Slechter dan vorig jaar kon de appelteelt het niet doen. Een enorme oogst ging gepaard met het Russische embargo en Europese bulk. Die combinatie zorgde voor een enorm aanbod die de prijzen deed instorten. De daling varieerde per soort. De Red Delicious bijvoorbeeld, nog steeds de exporttopper, haalde $18 per 42-pound box midden augustus 2014. Dit jaar brengen dezelfde kwaliteit en soort slechts $11 tot $12, een daling van 33%.

Frisse blik
Dit jaar echter worden de nieuwe markten volwassen. De stakingen in de havens zijn voorbij en de telers in zowel Washington als wereldwijd verwachten minder appelen te leveren om zo de prijs hoger te houden. Een ander groot voordeel is dat dit het eerste exportseizoen zal worden met China als bestemming.

Sinds 1980 staat China import toe van de Red Delicious en de Golden Delicious, maar openden in februari hun havens voor alle appelrassen. "De sector hoopt dit jaar 5 miljoen appelen naar China te exporteren," aldus Fryhover. Het Trans-Pacific Partnerschap is een initiatief van het Witte Huis voor een tariefvrije handel met Aziatische landen. De deal zou het Vietnamese importtarief van 10% teniet kunnen doen. Dat geeft hoop voor de appelsector die de handelsactiviteiten met dat land uit wil breiden, aldus Chris Schlect, president van de Northwest Horticultural Council. Een organisatie in Yakima die de nationale en internationale belangen behartigt van Amerikaanse fruittelers

Bron: yakimaherald.com.
Publicatiedatum: