Bittergourd, (snack)tomaten, mini-paprika’s en sla in de spotlight
Tomaat
Martijn van Stee, Senior Breeder Tomato: "Tomaat is van nature een bron van diverse vitaminen (A, B1, B3, B6, C, E en K). Tomaat is echter bekender door de aanwezigheid van de antioxidant 'lycopeen'. Lycopeen beschermt tegen vrije radicalen, die ontstaan als de zon te lang op de huid brandt. De stof lycopeen in de tomaat werkt als actieve antioxidant tegen deze vrije radicalen. Binnen de tomatenveredeling van Enza Zaden screenen wij onze rassen op de hoeveelheid lycopeen. Ook zijn er veredelingsprojecten om lycopeen in tomaat te verhogen. Deels voor het gezonde aspect, maar ook omdat lycopeen een zeer mooie dieprode kleur geeft, wat de tomaat aantrekkelijker maakt."
Paprika
Wouter Lindeman, Crop Breeding Manager Pepper: "Paprika's behoren tot de gezondste groenten die er zijn. Ze bevatten weinig calorieën en veel vitamine C, maar ook vitamine E, B1 en B2. Nog interessanter is dat ze volop mineralen zoals calcium, kalium en ijzer bevatten. Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar bij alle belangrijke processen in het lichaam. Daarnaast bevatten paprika's meer dan dertig verschillende carotenoïden. Deze krachtige antioxidanten zijn onder andere zeer goed voor het immuunsysteem."
Bittergourd
Joep van Balen, Product Development Manager Asia Open Fields Crops Breeding: "Bittergourd is vooral in Aziatische gebieden een populaire groente vanwege zijn gezondheidsaspecten. Mensen in die regio hoef je niet uit te leggen dat het gezond is en waarom je het zou moeten eten. Voor de mensen die minder bekend zijn met dit product, is het goed om te weten dat bittergourd een insuline-achtig eiwit bevat dat bij mensen met Diabetes type 2 een vervanger van insuline kan zijn. Ook al is hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor, dit is wel de reden dat het in Aziatische landen veel gegeten wordt.
Sla
Peter Conijn, Senior Breeder Leafy Vegetables: "Met 13 kcal per 100 gram is sla een van de meest caloriearme groenten. Bovendien is deze groente zeer rijk aan vitaminen. De verse blaadjes zijn een zeer goede bron van vitamine A, K en bètacaroteen. Hoe donkerder de blaadjes, hoe meer vitamine A. Vitamine A zorgt voor het behoud van een gezonde huid en is goed voor je ogen."
Bezoek onze stand
Tijdens de Asia Fruit Logistica zal onze chef de bezoekers verwennen met smakelijke hapjes gemaakt van deze unieke groenten. Kom ook naar onze stand op H-21.