Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
7% lager dan 5-jarig gemiddelde

VTA proefrooiing: 16% minder aardappelen dan vorig jaar

VTA organiseerde midden augustus een proefrooiing onder haar leden volgens een vastgesteld protocol. Deze opbrengstmeting vindt sinds 2001 plaats en wordt steeds op hetzelfde moment in het jaar uitgevoerd. Met de proefrooiingen worden van een groot aantal consumptierassen verspreid over Nederland monsters gestoken.
De resultaten van de augustusmeting zijn gebaseerd op monsters van een representatieve groep VTA leden verspreid over heel Nederland.



De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 41.917 kg per hectare. In 2014 was dit 49.965 kg per ha. Hiermee is de aardappelproductie tot op heden 16% lager ten opzichte van het vorig seizoen. Ten opzichte van het 5 jarig gemiddelde is de productie 7,1% lager. Tevens valt te melden dat het gemiddeld knolaantal met 188 stuks van het monster (2x3 meter) relatief laag is, waarbij het percentage >50mm dit jaar 57% bedraagt. Gemiddeld over de laatste 5 jaar lag dit percentage op 65% bij de proefrooiingen in augustus. Tussen de verschillende rassen zijn er wel de nodige verschillen in grofte. De Agria, Innovator en Victoria springen er qua grofte wel uit. Het aantal knollen ligt bij deze rassen daarentegen wel iets lager, waardoor de opbrengsten per hectare tussen de rassen geen extreem grote verschillen laten zien.

Tussen percelen onderling bestaan er wel behoorlijke verschillen. Of er op het eind grote verschillen zullen bestaan is afhankelijk van de ontwikkeling in de komende maanden. Qua potentie lijkt er nog behoorlijk verschil te bestaan. Zo geven telers aan, dat gewassen nog volop groen staan, terwijl andere al aangeven dat er toch al wel slijt zit in de gewassen. Daarnaast wordt door enkelen ook aangegeven dat er wat doorwas is. Half september wordt er weer een proefrooiing uitgevoerd bij dezelfde groep telers.
Publicatiedatum: