Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwbouw naar verwachting gereed in 2020

Groothandelsmarkt München derde grootste in Europa

Tholen - Vorige week vrijdag bezochten wij de groothandelsmarkt van München. Ondanks dat het nog vakantie was in Bayern, was het tamelijk druk op de markt. Het aanbod zomerfruit was nog vrij groot, maar de handelaren zaten midden in de overgangsperiode van zomer naar herfst. München heeft de grootste Grossmarkt van groenten en fruit in Duitsland. Deze is na de markt in Barcelona en Parijs de derde grootste in Europa met een enorm aanbod van versproducten. De groothandel is opgericht in 1912. In totaal zijn er zo'n 120 handelaren en importeurs aanwezig op de groothandelsmarkt. Deze hebben niet altijd een stand in de hal, maar soms alleen een kantoor in het grote gebouw naast de markt.



Hal 1-4
Wij maakten een fotoreportage van de belangrijkste hallen: Hal 1-4. Daar zijn zo'n 40 standhouders gevestigd en dit zijn de oudste hallen van de markt, waar de klassieke handel van AGF plaatsvindt. Naast deze hallen blikten wij even in de 'Gärtnerhalle', waar diverse telers hun producten presenteerden en vermarkten. De groothandelsmarkt heeft een goede geografische ligging. Veel producten zij afkomstig uit mediterrane landen zoals Spanje Italië, Griekenland en Turkije. Er wordt veel rechtstreeks geïmporteerd of het gaat via agenturen. Momenteel is er een groot volume druiven uit Italië en steenfruit uit Spanje te vinden bij de handelaren. Ook was te zien dat het hardfruitseizoen net van start is gegaan. Het productaanbod uit eigen land was vrij groot, met name de productie van kasgroenten neemt jaarlijks toe in Duitsland. Toch is de eigen productie vaak duurder dan importproduct. Al is het leven in Duitsland nogal prijzig, sommige inwoners hebben het ervoor over om meer te betalen voor lokaal product. Uit België en Nederland waren veel tomaten en paprika's en aardbeien te vinden. Ook Polen wordt een steeds belangrijkere leverancier. Zij exporteren o.a. fruit en ook kasgroenten naar Duitsland."

Klik hier voor de fotoreportage




Klanten
De groothandelaren in München leveren met name aan gastronomie en kleinhandel. Ook groothandelaren uit andere groothandels in Duitsland nemen af bij deze handelaren. Voor de kleinhandel ziet men het somber in. Aan supermarkten wordt minder geleverd, aangezien grote ketens steeds meer zelf rechtstreeks importeren of hun eigen lijntjes naar de importlanden hebben lopen.

Toekomst
Het is nog een groot vraagteken hoe de toekomst er voor de groothandelsmarkt München uit gaat zien. Momenteel loopt de handel goed, maar sommige bedrijven zien het somber in en verwachten in de toekomst een gebrek aan opvolging. De jongere generatie heeft weinig interesse in een baan waar alleen 's nachts wordt gewerkt. Onder andere om deze reden zullen er volgens experts over 20 jaar een stuk minder groothandelaren zijn.

Klik hier voor de fotoreportage




Nieuwbouw
Het plan is dat de hallen 1 t/m 6 en de telershal de komende jaren zullen verhuizen naar een nieuwe markthal. Men verwacht dat deze gereed is rond 2020 en het gebouw zal ongeveer 40.000 vierkante meter in beslag nemen. In de nieuwe groothandelsmarkt van München zullen handelaren in de toekomst meer ruimte hebben. Het is ondertussen ook bekend hoe de nieuwe groothandelsmarkt eruit zal gaan zien. De planning is dat de nieuwe grootmarkthallen aan de Thalkirchner Straße ten oosten van de historische gebouwen gebouwd zullen worden. De oude gebouwen van de groothandelsmarkt blijven staan en zullen voor andere toepassingen gebruikt worden. Niet alle handelaren staan te springen om te verhuizen vanwege het gebrek aan geld. De investering in de nieuwe hal ligt namelijk hoog. Sommige AGF'ers verwachten dat zo'n 40% van de huidige handelaren, niet naar de nieuwe locatie zullen verhuizen. Sommige bedrijven hebben de groothandelsmarkt al gedag gezegd en hebben hun bedrijf buiten de stad geplaatst."

Klik hier voor de fotoreportage


Naast de groothandelsmarkt is een spoorlijn gevestigd. Deze werd vroeger intensief gebruikt om de aardappelen, groenten en fruit aan te voeren. Aangezien de spoorlijn nu in privéhanden is, zijn de kosten in de loop der jaren opgelopen en wordt er door de AGF-handelaren geen gebruik meer van gemaakt.

Voor meer informatie:
Landeshauptstadt München
Markthallen München
Schäftlarnstr. 10, 81371 München
markthallen@muenchen.de
www.muenchen.de

Auteurs: Philip Peusmann en Gertrude Snoei