Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelworkshop in Harbin krijgt vervolg

Van 22 - 24 juli 2015 werd in Harbin een eerste workshop van Potato Gap China over duurzame aardappelproductie en processing in China gehouden. De workshop werd georganiseerd door Heilongjiang Agricultural Academy of Science (HAAS), Strategic Alliance for Industrial Technology Innovation of Potato (SAITIP) en Wageningen UR met steun van diverse partijen. Besloten werd dat de volgende workshop in 2016 in Zhangjiakou gehouden wordt.

Potato GAP China
Potato GAP China is een Public Private Partnership (PPS) waarin Chinese en Nederlandse instituten en bedrijven de mogelijkheden onderzoeken om de aardappelproductie te verbeteren.

Workshop

Het programma bestond uit een openingsceremonie, drie keynote lezingen over uitdagingen en kansen voor de aardappelteelt in China, een excursie naar een demonstratieveld met voorbeelden van Good Agricultural Practice (GAP), een seminar over specifieke aardappelonderwerpen en een matchmaking event. De openingceremonie en key notes werden door zo'n 300 personen bijgewoond. Aan de veldexcursie en het seminar namen circa 100 personen vanuit een 40-tal organisaties en bedrijven deel. Het programma van de workshop en de samenvattingen van de presentaties zijn als pdf beschikbaar.

Nederlandse bijdragen
De Nederlandse inbreng was groot door bijdragen van het Ministerie van Economische Zaken/Landbouwraad China, TKI Agri & Food, NAO, APH Group/ Omnivent, Syngenta, CAH Vilentum, DLV Plant, Dacom, BLGG AgroXpertus, NAFTC, Tomra, Clootwijk Nurseries, Aviko en McCain. Internationale inbreng was er verder vanuit o.a. BioForsk, CRA-W, STCP en Syngenta China.

Resultaten GAP
Naast inhoudelijke presentaties was er ruimte om de resultaten van verschillende GAP in aardappelen in het veld te bekijken. GAP hadden betrekking op grondbewerking, kwaliteit van pootgoed, plantmethoden, bemesting, ziekte- en plaagbestrijding en irrigatie. Op het oog stond het object bestaande uit alle combinaties van GAP er medio juli beter bij dan het standaard praktijk object. De eindresultaten zullen in een verslag verwoord worden en vormen input voor de volgende workshop.

Tweede workshop in 2016

Een tweede workshop zal gehouden worden in de loop van 2016 in Zhangjiakou in China. In die plaats is o.a. Snow Valley gevestigd, een bedrijf dat jaarlijks 20 miljoen miniknollen van aardappelen produceert, meer dan de hele productie in Nederland. Ook staat er de nieuwe fabriek van Aviko, die aardappels verwerkt tot diepvriesproducten. De workshopthema's worden in loop van 2015 bekendgemaakt in overleg met Chinese en Nederlandse PPS-partners.

HAAS, Wageningen UR, SAITIP, NAFTC, Snow Valley/Aviko en het lokale science park van de stad (circa 150 km van Beijing) gaan het programma vormgeven. Geïnteresseerde bedrijven en organisaties kunnen hun wensen alvast kenbaar maken aan de contactpersoon voor Nederland: Corné Kempenaaren voor China: Dianqiu Lyu en Wan Shuming

Bron WUR
Publicatiedatum: