Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beieren: aardappeloogst -30%

"Door de aanhoudende droogte in de afgelopen weken hebben we nu al met een oogstuitval van tot wel 30 procent te kampen", zegt Konrad Zollner bezorgd, de voorzitter van de 'Landesvereinigung der Erzeugergemeinschaften für Qualitätskartoffeln in Bayern'. Hij weet dat de afgelopen weken voor veel telers extreem zwaar waren. De lange droogte en grote hitte hebben het de aardappelen op de akkers moeilijk gemaakt. "Als het in de komende 14 dagen net zo droog blijft en het slechts weinig regent, zullen we deze 30 procent nog verder naar boven moeten corrigeren", vervolgt Zollner.


v.l. De Beierse aardappelkoningin 2014/15 Kathrin I. en Konrad Zollner, voorzitter van de 'Landesvereinigung der Erzeugergemeinschaften für Qualitätskartoffeln in Bayern'

Geen kwaliteitsverlies
Nu al weet de deskundige dat er binnenkort kleinere aardappelen uit Beierse teelt verkrijgbaar zullen zijn. "De kalibers van de aardappelen zullen vanwege de weersomstandigheden helaas wat kleiner uitvallen dan gewoonlijk." Voor kwaliteitsverlies hoeven de consumenten echter niet te vrezen. "Qua kwaliteit zullen er geen problemen zijn", zegt Zollner. "Door de vele zonuren hebben de aardappelen een hoog zetmeelgehalte. Dat is goed voor de houdbaarheid en kwaliteit van onze aardappelen."

"Tweede uitloper bij sommige rassen"
Enkele producenten hebben vanwege het weer bovendien te kampen met doorwas. Konrad Zollner: "Het ontstaan van doorwas ligt eerder aan het aardappelras. Er zijn rassen die gevoeliger op deze weersituatie reageren dan anderen. Wanneer er slechts kort sprake is van een regen- of onweersbui, dan is het gevaar zeer groot dat het tot deze extra uitlopers komt of dat aardappelen zelfs ontkiemen. "

Snel reageren is belangrijk
Een goede reactiesnelheid van de producenten is volgens Zollner het enige middel tegen het ontstaan van extra uitlopers. "Om ervoor te zorgen dat er geen extra uitlopers ontstaan, moet men als producent snel reageren. Dat wil zeggen dat de producent de aardappelen moet oogsten." Wanneer aardappelen voor de tweede keer uitlopen, heeft dat voornamelijk gevolgen voor de houdbaarheid. "Wanneer de aardappel opnieuw uitloopt, verliest hij aan zetmeel. Dat maakt de aardappel minder goed houdbaar."


Konrad Zollner,
Landesvereinigung der Erzeugergemeinschaften für Qualitätskartoffeln in Bayern e.V.
Hofmarktstraße 12, 85462 Eitting
Tel. +49 (0)8122 14651
zollner.konrad@t-online.de
www.bayerische-kartoffel.de