Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees den Boer, Aardappelhandel Verkerk:

"Aardappelprijs zal komende weken waarschijnlijk niet snel zakken"

Tholen - Kees den Boer van Aardappelhandel Verkerk uit 's-Gravendeel is blij dat het nieuwe aardappelseizoen zijn intrede heeft gedaan. "Vorig jaar werd er niks verdiend en was er geen lol aan. Er waren geen marges te maken en het was moeilijk handel doen. De huidige markt ziet er qua prijsvorming een heel stuk zonniger uit. De hectare-opbrengsten zijn een stuk lager en de aardappelen zijn niet zo grof. Ook andere landen in Europa hebben slechte groeiomstandigheden gehad, dus wellicht komt er nog wat extra vraag van de Europese landen."



De kop is er inmiddels af met de aardappelexport, maar volgens Kees verloopt de handel momenteel nog rustig. "De prijs is voor sommige exportbestemmingen nog aan de hoge kant. Veel vraag is er niet, maar er is ook niet idioot veel handel beschikbaar, dus de markt is goed in balans. De prijs varieert, afhankelijk van maat en bestemming tussen de 25 en 30 euro. Zowel exporteurs als klanten zijn nog wat afwachtend, want er is gelijk een hoop geld onderweg. Momenteel is er wat vraag vanuit het Caribisch gebied en wordt er door andere bestemmingen links en rechts geïnformeerd."

Bewust exporteert Aardappelhandel Verkerk zelf niet, maar levert het aardappelen aan exporteurs en groothandelaren. "Exporteren is een kunstje, dat je moet laten doen door mensen die er verstand van hebben. Je ziet in de uiensector dat veel pakstations zelf zijn gaan exporteren. In de aardappelen zijn deze activiteiten meer gescheiden gebleven. Persoonlijk denk ik ook dat het beter is. Je moet doen waar je goed in bent."



"De vroege aardappelen voor de industrie zijn een eind op en de late soorten zijn nog niet aan de beurt. De komende weken zullen de prijzen waarschijnlijk niet hard zakken, ook niet voor de industrie", verwacht Kees. Van doorwas in de aardappelen heeft Aardappelhandel Verkerk weinig last. "Wij kopen nu voornamelijk aardappelen op Tholen voor de binnenlandse handel en dat is mooi spul. Ik heb de indruk dat de telers een aantal weken geleden meer te kampen hadden met doorwas dan op het moment."

Voor meer informatie:
Aardappelhandel Verkerk bv
Kees den Boer
Mijlweg 67
3295 KG 'S-Gravendeel
Tel: 078 673 19 00
Fax: 078 673 55 30
kees@aardappelhandel.nl
www.aardappelhandel.nl