Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arne van Aalst, Prominent:

"Het tomatenseizoen kan nog gered worden"

Tholen - Op de trostomatenmarkt gaat het op het ogenblik matig tot slecht en tot nu toe is het hele jaar helemaal niet best. Toch wil Arne van Aalst van Prominent 2015 nog niet afschrijven. "Vorig jaar was het rond deze tijd ook enorm slecht – en is het voor veel telers uiteindelijk toch een leuk jaar geweest."
 
"Op het ogenblik draait het matig tot slecht", vertelt Arne van Aalst van Prominent als hem gevraagd wordt naar de marktsituatie in de trostomaten. "Vooral midden en grof valt tegen. Deze en vorige week was er sprake van een korte opleving, maar we zien weer meer druk op de markt ontstaan." Alleen in het kleine spul gaat het nu redelijk. "De cocktails en de cherry's – die lopen deze zomer wel. Maar die kwamen dit voorjaar weer flink tekort."
 
Hoge productie, boycot en concurrentie
De oorzaken voor de tegenvallende resultaten zijn divers. "We hebben veel licht gehad en vergeleken met de producties van de laatste jaren halen we dit jaar veel kilo's", ziet Van Aalst. Veel telers lopen zelfs voor op vorig jaar – en dat was al een sterk productiejaar. "Dan heb je nog de Russische boycot. Voor de vruchtgroenten zijn er nauwelijks andere markten gevonden. En als ze er zijn, is het voor een lage prijs." Als laatste speelt de concurrentie uit Zuid-Europa en Noord-Afrika mee. "Tot het begin van de zomer hebben ze kunnen leveren. Dat heeft weerslag op de totale markt."

Opleving verwacht
Ondanks de slechte situatie in de trostomaten wil Van Aalst het seizoen nog niet afschrijven. Sterker nog: hij ziet de komende weken kansen in de markt. "Vorig jaar rond deze tijd was het ook onwijs slecht. In de derde week van augustus kwam de opleving en tot half, misschien zelfs eind oktober heeft het goed gelopen. Al met al is het voor veel telers toen ook een leuk jaar geweest."
 
Dit jaar is een soortgelijke ontwikkeling goed mogelijk. "De belichtende telers gaan bijna wisselen en dat haalt een deel van de markt leeg. Dat is vorig jaar een belangrijk onderdeel geweest van de prijsverbetering eind augustus en begin september." Het belichte areaal van Prominent is vorig jaar gegroeid naar 81 ha. Dit jaar komt daar nog 6 ha bij – in totaal bijna 33% van het totale areaal van de vereniging. Het maakt de winter steeds belangrijker – en verlicht de druk op de markt in de zomer. Zo is de teeltwisseling in het cocktailsegment al langer gaande. "En dat is ook waarom het in dat segment nu al beter gaat."
 
Wat het seizoen ook nog zou kunnen redden, is de Zuid-Europese hitte. "Als de productie daar later start, beïnvloedt dat zowel onze export naar die landen, als hun export naar Noord-Europa. Het mes snijdt dan aan twee kanten", vertelt Van Aalst. Nederland exporteert vooral veel uit het grove segment naar Spanje en Italië. "We moeten niet op de zaken vooruitlopen, maar als we langer kunnen exporteren en zij pas later product hierheen sturen, is dat zeker gunstig voor de prijsontwikkeling."
 
Voor meer informatie:
Prominent Tomatoes
 www.prominent-tomatoes.nl.