Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorwegen: nieuwe grillaardappel

Op het Noorse schiereiland Frosta, bekend om zijn groenten en aardappelen, hebben drie telers samen een grillaardappel gecreëerd: de parelaardappel. "We wilden een alternatief voor de French Amandine. Zowel qua prijs als kwaliteit willen we concurreren," zegt Kari Helga Viken. Sinds afgelopen najaar zijn de telersbedrijven Viken Central, Valberg en Evenhus bezig geweest met een wetenschappelijk onderzoek naar de teelt van de beste aardappel. Met geld van Innovation Norway, bezoeken aan de groenten- en fruitbeurs in Berlijn en regelmatig overleg met Norwegian Agriculture Consulting testten de telers drie aardappelsoorten die veel knollen produceren.

Pootgoed van Soloist, Folven en Cerise werden dicht op elkaar in de grond gepland en in langzame groeiomstandigheden geplaatst, met weinig ontwikkelingsruimte en bemesting. De planten bleven in het donker en rijpten langzaam.Uiteindelijk werden ze geoogst en "noemden we ze parelaardappelen, omdat ze uit de aarde komen als kralen aan een ketting," zegt Janne Mette Valberg.De aardappelen werden wereldwijd gelanceerd op het Trøndersk Festival. Sindsdien is de Noorse aardappelmarkt veranderd. Alle Rema 1000 winkels in Trøndelag hebben nu parelaardappelen in hun assortiment, evenals de nieuwe Food Hall in Trondheim.Een voordeel van de Noorse aardappel, naast zijn smaak, is zijn korte kooktijd van maximaal 12 minuten.
Publicatiedatum: