Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leaserijders betalen na 1 januari 2016 duizenden euro’s meer

Door de wijziging in bijtellingstarieven vanaf 1 januari 2016 gaan zakelijke rijders veel meer betalen voor de huidige populaire 7% modellen. Als voorbeeld nemen we de nieuwe Volkswagen Golf GTE. Voor deze hybride auto is het huidige bijtellingsbedrag 93 euro per maand. Na 1 januari gaat dat omhoog naar 200 euro per maand. Op jaarbasis kost dit de zakelijke rijder dus 1.300 euro extra. Dat roept de vraag op of het voor bedrijven verstandig is om nog in 2015 een nieuwe leaseauto te bestellen.

Nog vijf maanden
De fiscale bijtelling voor leaseauto's gaat terug van vijf naar twee tarieven in de komende jaren. Daar is wel een overgangsregeling voor afgesproken (zie de tabel), maar op termijn blijven er twee tarieven over: 4 procent voor volledig elektrische auto's en 22 procent voor alle overige vierwielers. Over vijf maanden is de eerste wijziging al merkbaar in de portemonnee van nieuwe rijders. Dit geldt overigens alleen voor contracten die na 1 januari 2016 zijn getekend. Hieronder twee tips hoe bedrijven met de eerste wijziging om kunnen gaan

Vervangingsdata vervroegen
Allereerst is deze bijtellingstijging vooral lastig voor de werknemers. Indien de eigenaar/directeur zelf gebruik maakt van een leaseauto voelt hij deze wijziging wel direct. Het kan daarom verstandig zijn - als het huidige contract het tenminste toelaat - om de eerdere vervangingsdata naar voren te trekken. Een nieuw leasecontract kan binnen een week geregeld zijn, al zal de levering enkele weken langer op zich laten wachten.

Leasecontract juist verlengen
Leasecontracten kunnen een maximale looptijd hebben van vijf jaar. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld leaseauto's pas een jaar heeft met een tweejarig contract, dan kan overwogen om dit contract te verlengen tot vijf jaar. Zo kunnen er voor de berijders duizenden euro's worden bespaard.

Enkele populaire modellen die na 2016 15% bijtelling hebben.

  • Audi A3 e-tron
  • BMW i3 Range Extender
  • BMW i8
  • Ford C-Max Energi
  • Mercedes-Benz C 350 Plug-in
  • Mercedes-Benz C 350 Plug-in Estate
  • Mitsubishi Outlander PHEV
  • Opel Ampera
  • Toyota Prius Plug-in
  • Volkswagen Golf GTE


Bron: EVO
Publicatiedatum: