Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vraag naar bio-aardbeien stijgt

Deense bio-aardbeientelers delen kennis voor verbetering teelt

Deense consumenten kiezen steeds vaker voor biologische aardbeien, die te herkennen zijn aan de bakjes die voorzien zijn van het rode Ø-label. Een professioneel netwerk van biologische aardbeientelers is het hele seizoen bezig geweest met de verbetering van de teelt.

De teelt van biologische aardbeien is een uitdagende ambacht, omdat de vruchten speciale zorg nodig hebben. Telers dienen dan ook te beschikken over gedegen kennis van teelttechnieken, rassen, bodem en ziektepreventie. Het netwerk heeft zich specifiek gericht op deze uitdagingen. Ze hebben kennis gedeeld tijdens bijeenkomsten in en rond de aardbeienvelden gedurende het groeiseizoen. Het netwerk is samengesteld in opdracht van 'Økologisk Landsforening'.



"Aardbeien zijn een delicaat gewas en het kan een uitdaging zijn om ze biologisch te telen. De kwaliteit en productiviteit is op mijn bedrijf nog elk jaar verbeterd", vertelt Jens Christian Skov, projectmanager van 'Økologisk Landsforening' en deelnemer aan het kennisnetwerk. "Ik teelt inmiddels al 16 jaar biologische aardbeien en ik denk dat het echt belangrijk is dat we doorgaan met het verder ontwikkelen van deze productie, zodat we met zijn allen aan de vraag kunnen blijven voldoen, zowel in kwaliteit als kwantiteit.

Vraag naar bio-aardbeien stijgt

Coop meldt dat de vraag naar biologische aardbeien stijgt. Echter, er zijn momenteel maar weinig telers in Denemarken. Volgens Jens Christian is dit voornamelijk te wijten aan problemen in de teelt. "De vele dagelijkse werkzaamheden zijn zwaar. Het schoonmaken, hakken en het andere onderhoud wordt allemaal met de hand gedaan. Echter, als de verwerking naar behoren wordt gedaan, zal de bodem schoon en vruchtbaar zijn. Dit verklaart deels waarom wij dit netwerk opgericht hebben."

Jens Christian heeft zijn bedrijf in 1999 omgeschakeld naar biologisch. "Ik wilde niet langer chemische middelen op mijn aardbeien spuiten, omdat mijn kinderen ook regelmatig kwamen plukken." Hij verkoopt zijn aardbeien in een lokale winkel en een deel via de zelfpluk. Op een normale dag komen er 30-40 plukkers op ons bedrijf en op een goede dag zelfs 100 plukkers. Vele zelfplukkers komen elk jaar terug en sommigen komen zelfs meerdere keren per seizoen. Het gaat vooral om gezinnen met kinderen." Jens Christian heeft een oogstopbrengst van tussen een kwart en een halve ton aardbeien per dag.

Het kennisnetwerk heeft ook ervaringen uitgewisseld op het gebied van opslag en vervoer. "Aardbeien worden vaak vers gegeten, zonder verwerking. Ze moeten dus schoon zijn en en het uiterlijk is ook belangrijk. En de smaak is natuurlijk ook erg belangrijk. Hier moeten we al tijdens het telen over nadenken."

Bron: Maskinbladet.dk