Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alain Tulpin, Tulpin Group:

"Exporteurs hebben steeds meer last van Belgische veilingen"

Tholen - Tulpin Group is sinds het jaar 2000 gespecialiseerd in luchtvracht van AGF en actief op tien luchthavens. Voor die tijd richtte men zich vooral op export van groenten en fruit naar diverse landen. "De belangrijkste reden dat we toentertijd gestopt zijn met exporteren is de concurrentie met de Belgische Veilingen", vertelt Alain Tulpin. "Toen de veilingen zelf commerciële teams naar het buitenland ging sturen, kregen we het een stuk moeilijker. Je kwam dan producten goedkoper tegen op een buitenlandse groothandelsmarkt dan aan de klok werd aangeboden. Om die reden zie je steeds meer exporteurs wegvallen. Voor telers daarentegen is het een goede zaak."

Vanaf 1981

Zijn overgrootvader exporteerde in 1912 al zwarte bessen naar Engeland en hij beleverde ook de kust. Vanaf 1959 werd geëxporteerd naar Frankrijk. Zelf kwam hij in het bedrijf omstreeks 1981. "Toen waren we net gestart met exporteren naar Engeland en Spanje. Er ging met name Belgisch fruit naar deze landen. Eind jaren 90 werd dat steeds minder, de volumes waren niet meer wat het geweest was. Wij leverden ook diverse producten aan de Canarische Eilanden. Vanwege schildluis toentertijd mochten alleen België, Nederland en Griekenland daar AGF leveren. Het vervoer ging via de Holland-Amerika Lijn. We hadden daarbij wel veel concurrentie uit Nederland, waaronder grote jongens als Royal van Namen en Disselkoen
Bij pieken gingen er makkelijk 12 vrachtwagens met in totaal 300 ton product per week naar Las Palmas en Tenerife. Vanaf 1986 exporteerde Tulpin veel peren naar Spanje en appelen naar Portugal. Andere afnemers waren Engeland, Noorwegen en Finland. "Vanaf het moment dat we op de groothandelsmarkt van Barcelona peren tegenkwamen die lager geprijsd waren dan op de veiling, werd het steeds moeilijker."



Onderscheid
Alain heeft geen spijt van de switch van exporteur naar logistiek dienstverlener. "Het is interessant om je te specialiseren in een niche. En aangezien we de hele keten kennen, onderscheiden we ons daarmee van onze concurrenten. Wij behandelen groenten en fruit van klanten alsof het onze eigen producten zijn en maken het verschil op het gebied van service."

Luchtvracht

Eigenaar Alain Tulpin vertelt dat ze momenteel qua volume het meest Egyptische aardbeien via luchtvracht laten komen en aan Engelse klanten leveren. "In 2000 lieten we de eerste aardbeien uit Egypte komen, een volume van een kleine 40 ton. De hoeveelheden zijn in de afgelopen 15 jaren enorm gestegen. Naast aardbeien uit Egypte vervoert Tulpin Group ook andere Egyptische producten waaronder, bonen, peper, druiven, perziken, courgettes en diverse andere groenten. Ook vliegen we groenten en fruit uit verschillende andere landen zoals aardbeien uit Jordanië, druiven uit Zuid-Afrika, druiven en blauwe bessen uit Chili en bramen uit Mexico." Hij vertelt dat ze dit seizoen voor het eerst in vier jaar weer Egyptische druiven hebben gevlogen. "Dit kwam door de vele hagelschade bij de Indiase druiven. Daarom moesten er snel druiven komen van een andere aanbieder via luchtvracht. Bootvracht duurt dan veel te lang. Het verschilt dus per seizoen wat we vervoeren. De komende jaren zien we uit naar een verdere expansie."

Voor meer informatie:
Alain Tulpin
Tulpin Group
tulpingroup@skynet.be
www.tulpingroup.ed
Tel: +32 59 80 66 33