Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kenia: kansen voor peulvruchtexporteurs na opheffing EU-beperkingen

De Europese Unie heeft onlangs de verzwaarde inspectieplicht (o.a. op MRL) op 10% van alle soorten peulvruchten, zoals sperziebonen en sugarsnaps, die vanuit Kenia geëxporteerd worden opgeheven. "Er zal nog steeds een deel worden getest," zegt Eunice Mwongera, directeur van Hillside Green Growers, "maar niet elke lading hoeft te worden gecontroleerd. Goed nieuws dus voor telers, exporteurs en andere spelers in de toeleveringsketen."

De ontwikkeling biedt de Keniaanse sector volgens Mwongera nieuwe kansen. "17% van de Keniaanse peulvruchten hebben Groot-Brittannië als bestemming, dus je kunt je voorstellen hoe groot de Europese volumes zijn. Deze volumes zullen toenemen, evenals de betrokkenheid bij de sector. De komst van meer exporteurs sluit ik ook zeker niet uit. Deze stimulans zal de inkomens verhogen en nieuwe banen scheppen."

Toch blijft Mwongera bezorgd over de mogelijkheid dat exporteurs zich niet aan de regelgeving houden, waardoor hetzelfde probleem weer zou ontstaan. Helemaal negatief is ze echter niet: "de regering heeft zich betrokken en actief ingezet voor het opheffen van de ban en zal hard werken om ervoor te zorgen dat we niet in de oude situatie terugvallen. Er zal regelgeving komen en de traceerbaarheid zal verbeteren," zegt ze. "Dit geeft ons ook de mogelijkheid om andere markten uit te breiden." 

Dan Agawo van exportbedrijf Mboga Tuu vertelt over de hoge laboratoriumkosten die exporteurs moesten maken om de inspectieresultaten zo snel mogelijk te verkrijgen, zodat de houdbaarheid en kwaliteit van de producten niet verloren zou gaan.

Tijdens de ban verzond Mboga Tuu hierdoor slechts twee tot drie ladingen per week. Onder de nieuwe regelgeving is het aantal zendingen toegenomen tot zes per week. "Waar we voorheen 60-90 ton per week exporteerden, is dit nu 120-160 ton."

Toch geeft ook Mboga Tuu aan het nieuws met gemengde gevoelens te hebben ontvangen. "Op dit moment is de situatie goed, maar zonder competente autoriteiten die zorgen dat de EU-regelgeving wordt nageleefd lopen we het risico dat de MRL-controles op onze peulvruchten straks nog verder worden aangescherpt." 

"Zodra de peulvruchten het land verlaten zijn het niet langer de producten van één bepaalde teler, maar worden het Keniaanse producten. Daarom doen we ons best om de EU-regelgeving toe te passen en mogen slechts competente, verantwoordelijke exporteurs peulvruchten naar de EU exporteren."

Voor meer informatie:
 
Hillside Green Growers
Eunice Mwongera
Tel 00254 202397353/208029975
Mob 0722514375
Web: www.hillsidegreen.co.ke
Skype: eunice.mwongera1

Mboga Tuu Ltd
Dan Agawoo
Tel 00254-202608784
 
 
 
 
Publicatiedatum: